Eigen economie heeft niks aan einde dividendbelasting

01 november 2017Leestijd: 2 minuten
Nederlandse soevereiniteit? Foto: ANP

Er is geen bewijs dat de Nederlandse economie wijzer wordt van de  afschaffing van de dividendbelasting. Dat schrijft het Centraal Planbureau (CPB) in antwoord van vragen van Tweede-Kamerleden over het regeerakkoord.

Nieuw!

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De omstreden maatregel, die naar verluidt op verzoek van de VVD in het regeerakkoord is opgenomen,  kost de schatkist 1,4 miljard euro.

Kamerleden wilden weten welke concrete effecten de afschaffing van de dividendbelasting heeft op werkloosheid en economische groei in de komende kabinetsperiode.

Buitenland profiteert

De afschaffing van de dividendbelasting heeft volgens het CPB ‘geen effect’ voor Nederlanders. Het buitenland profiteert wel van de afschaffing: bedrijven, buitenlandse aandeelhouders en overheden krijgen als het ware een cadeautje van het nieuwe kabinet.

In landen als de Verenigde Staten mogen aandeelhouders de Nederlandse dividendbelasting aftrekken van de daar verschuldigde belasting. Maar als zij in Nederland geen dividendbelasting meer hoeven te betalen, moeten zij in eigen land meer betalen. Het fiscaal voordeel vloeit dan in de Amerikaanse schatkist.

donald trump klimaatakkoord klimaat

Lees hierover ook Michiel Spanjers: Rutte spekt als ‘zotte sinterklaas’ schatkist Trump.

Geen bewijs

Volgens de rekenmeesters van het kabinet is het ‘wel mogelijk dat de Nederlandse economie door deze maatregel  voor buitenlandse beleggers en investeerders aantrekkelijker wordt’.

Maar ‘empirisch bewijs’ voor zulke voordelen ontbreekt, schrijft het CPB.

Btw

Er is veel kritiek op de afschaffing, omdat het kabinet tegelijkertijd ‘binnenlandse’ belastingen verhoogt.

Het kabinet wil onder meer het lage btw-tarief verhogen van 6 naar 9 procent, waardoor dagelijkse boodschappen van burgers iets duurder worden. Die maatregel levert de schatkist 2,6 miljard euro op.

Aflosboete

Ook wordt het fiscaal voordeel voor huiseigenaren die hun hypotheek geheel of gedeeltelijk hebben afgelost, geleidelijk afgeschaft. Op die maatregel, door tegenstanders ‘aflosboete’ gedoopt, is eveneens kritiek.

Tijdens de kabinetsperiode is er per saldo weliswaar sprake van lastenverlichting voor gezinnen. Maar op de lange termijn (‘structureel’) leiden de kabinetsplannen tot een lastenverzwaring van 1,2 miljard euro voor gezinnen.

Bekijk ook onze uitlegvideo: de fiscale plannen van Rutte III in één minuut: