Eigen huis

Dit kost de ‘aflosboete’ in 2021

06 november 2017Leestijd: 2 minuten

De nieuwe ‘aflosboete’ gaat eigenaren van een huis met een woz-waarde van 500.000 euro in 2021 52 tot 136 euro per jaar kosten. Dat staat in een brief die staatssecretaris Menno Snel (Financiën) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In de brief is een overzicht opgenomen van de inkomenseffecten van de maatregel aan het einde van de kabinetsperiode. Snel wijst er op dat in 2021 het fiscaal voordeel voor huiseigenaren die hun hypotheek hebben afgelost, nog grotendeels (voor 90 procent) intact is.

Rekenvoorbeelden van de ‘aflosboete’ in brief van staatssecretaris Menno Snel aan de Tweede Kamer

Dit kabinet beloofde het fiscaal voordeel in dertig jaar tijd in kleine stapjes af te schaffen. Aanvankelijk wilde de nieuwe coalitie dat in twintig jaar tijd doen. Maar op de maatregel was veel kritiek.

NIEUW!

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Veel duurder

Het fiscaal voordeel voor huiseigenaren die hun hypotheek geheel of gedeeltelijk afgelost hebben, bestaat sinds 2005. Normaal moeten huiseigenaren het eigenwoningforfait, een percentage van de woz-waarde van hun huis, bij hun inkomen optellen.

Aan het eind van het afbouwtraject van dertig jaar zien de bedragen die huiseigenaren kwijt zijn, er heel anders uit. De eigenaar van een huis met een woz-waarde van vijf ton en een inkomen dat in de hoogste schijf valt, is dan ruim 1.360 euro per jaar duurder uit, zo blijkt uit berekeningen.

Hoog tempo

Grote vraag is of de afbouw van het voordeel dertig jaar gaat duren. Een volgend kabinet kan besluiten dat het tempo omhoog moet, of kan besluiten de afbouw te staken. De kans op dat laatste lijkt niet groot.

De afbouw van de hypotheekrenteaftrek voor hogere inkomens zou aanvankelijk ook in stapjes van een half procentpunt per jaar gebeuren. Het nieuwe kabinet verhoogt het tempo drastisch.

Compensatie

Het eigenwoningforfait gaat de komende jaren omlaag, omdat de woning- en huurprijzen stijgen. Daarnaast verlaagt het kabinet het forfait nog eens in stappen met 0,15 procent. Dat is bedoeld als gedeeltelijke compensatie voor de beperking van de hypotheekrenteaftrek.

Nu bedraagt het forfait voor de meeste huizen nog 0,75 procent. Het gaat in 2021 naar 0,55 procent. Met dat percentage wordt in de brief van de staatssecretaris ook gerekend.

Lees ook: De aflosboete in grafieken. Wie is de dupe?

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.