Regeerakkoord

Belasting omlaag, maar adders onder het gras

10 oktober 2017

Vijf miljard aan belastingverlagingen voor burgers, maar wel uitgesmeerd over de hele kabinetsperiode. Dat staat Nederland de komende jaren te wachten. Maar er zitten adders onder het gras.

Nederland krijgt een ‘sociale vlaktaks’ met twee tarieven. De meeste burgers vallen straks in het basistarief van 36,93 procent en, voor inkomens vanaf 68.600 euro, een toptarief van 49,5 procent.

Maar het beginpunt van het toptarief wordt de hele kabinetsperiode niet aangepast aan de inflatie, maar bevroren. Dat betekent dat steeds meer mensen het toptarief gaan betalen. Dat levert de schatkist jaarlijks 1,2 miljard euro op.

Een overzicht van alle fiscale maatregelen van Rutte-3 leest u hier.

Aflosboete

De koopkracht ziet er voor vrijwel alle inkomensgroepen desondanks positief uit. Alle huishoudens gaan er volgens het Centraal Planbureau (CPB) gemiddeld 1,1 procent op vooruit; werkenden (1,4 procent) meer dan gepensioneerden (0,7 procent) en mensen met een uitkering (0,6 procent). Het kabinetsbeleid zorgt ervoor dat mensen er gemiddeld 0,7 procent meer op vooruit gaan dan voorzien.

Inkomens vanaf een ton profiteren volgens het CPB minder van alle kabinetsmaatregelen dan mensen met een lager inkomen. Het beleid zorgt er volgens het CPB voor dat inkomensverschillen licht afnemen. In dat opzicht nivelleert Rutte-3, maar niet zo opzichtig als het vorige kabinet van VVD en PvdA.

Eigen huis

De coalitie heeft het plan om het fiscaal voordeel voor huiseigenaren die hun hypotheek hebben afgelost, verzacht. Er was fikse kritiek op. De afschaffing wordt niet uitgesmeerd over twintig, maar dertig jaar. Vooral ouderen worden geraakt door de ingreep.

Verder versnelt het kabinet, zoals bekend, de afbouw van de hypotheekrenteaftrek voor hoge inkomens.

Btw

Achter de schermen vindt een verschuiving plaats van belastingen. Mensen houden netto meer loon over, maar zijn meer geld uit aan andere belastingen. Zo stijgt de btw op voedsel van 6 naar 9 procent.

Het nieuwe kabinet kiest verder voor vergroening. De belasting op energie stijgt. Ook de heffingskorting in de energiebelasting daalt, in 2019 van 308 naar 257 euro per huishouden.

Ouderenkorting

Goed nieuws is er voor de ouderen. De ouderenkorting wordt verhoogd en geleidelijker afgebouwd. Nu zit er een harde knip in de ouderenkorting, waardoor het fiscaal voordeel voor ouderen die meer dan 36.057 euro verdienen in een klap 1.200 euro lager is.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.