Robbert de Witt

Russiagate gevoed door bloeddorst en gestuntel

12 juli 2017Leestijd: 3 minuten

Met elke nieuwe onthulling over Trumps vermeende banden met het Kremlin ontstaat meer het beeld dat het foute boel is in het Witte Huis, of dat nu door de feiten wordt geschraagd of niet.

Stel dat een Russische advocaat tijdens die verhitte presidentscampagne vorig jaar contact had gezocht met het team-Clinton, met de mededeling dat hij bewijs had dat de Russische regering geld gaf aan het team-Trump. Zou dat hebben geleid tot een afspraak?

Reken maar. In Amerikaanse verkiezingscampagnes worden alle mogelijke middelen om te winnen onderzocht. Daar hoef je geen House of Cards voor te kijken.

En toch wordt de e-mailwisseling tussen Donald Trump Jr. en de Russische advocate Natalia Veselnitskaja, die team-Trump belastende informatie over Clinton aanbood, bijkans gevierd als het ontbrekende puzzelstukje waarmee het net zich definitief rond de Amerikaanse president sluit.

Zeer gevoelige, belastende informatie

The New York Times publiceerde over een voormalige Russische zakenpartner van Donald Trump die voor Hillary Clinton belastende informatie kreeg aangeboden van de Russische regering.

Een e-mail verzonden op 3 juni 2016 , afkomstig van tussenpersoon Veselnitskaja, stelt: ‘Dit is overduidelijk zeer gevoelige informatie’ en onderdeel van ‘de steun van de Russische regering voor Mr. Trump’.

Donald Trump Jr. reageert enkele minuten later: ‘Als het is wat je zegt dat het is, dan vind ik het geweldig, zeker later deze zomer.’

Voor samenwerking met Russen ontbreekt hard bewijs

Op 9 juni ontmoette Donald Trump Jr. Veselnitskaja in de Trump Tower in New York. Volgens Donald Jr. bleek toen meteen dat de informatie over Clinton slechts bedoeld was om een ontmoeting te regelen, en was een adoptieprogramma van Russische kinderen het werkelijke doel van Veselnitskaja.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

En dus werd de ontmoeting snel beëindigd. Ook Veselnitskaja zegt dat er in de Trump Tower niet is gesproken over de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Dat er zo indirect contact was tussen de Russische regering en het team-Trump, is duidelijk – zoals dat eerder ook al bleek met campagneleider Paul Manafort en Nationaal Veiligheidsadviseur Michael Flynn. Voor samenwerking, bedoeld om Trump in het Witte Huis te helpen, ontbreekt nog altijd hard bewijs.

Onervaren Trump kan de aandacht niet verleggen

Maar de Amerikaanse pers ruikt het bloed van Trump, die in hun kringen wordt gehaat  – haat die duidelijk wederzijds is.

Trump en de mensen om hen heen zakken zo steeds dieper weg in het drijfzand van opeenvolgende beschuldigingen. Zij hebben weinig politieke ervaring. Dat was voor veel kiezers een pluspunt, want een buitenstaander is beter in staat het moeras in Washington droog te leggen.

Maar Trump en zijn medewerkers slagen er daarom niet in om de aandacht te verleggen naar andere zaken, zoals ervaren politici dat kunnen.

Ze reageren emotioneel, bijten van zich af, waardoor ze de indruk wekken dat er niet alleen rook, maar ook vuur is. En ze spreken zichzelf voortdurend tegen – anders gezegd: ze liegen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Kijkcijfers en clickrates gaan omhoog: gouden tijden voor media

Het ligt voor de hand dat The New York Times, The Washington Post, CNN en andere media die zich hebben vastgebeten in Trump, alles uit de kast blijven halen. Want het zijn gouden tijden voor deze titels, met uitstekende kijkcijfers en clickrates.

Voor toeschouwers ontstaat met elke nieuwe onthulling meer het beeld dat het foute boel is in het Witte Huis, of dat nu door de feiten wordt geschraagd of niet. Het opmerkelijke is dat dit beeld net zozeer wordt gevormd door Amerikaanse media die koppen willen zien rollen, als door de stuntelige omgang hiermee door de Trump-entourage.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.