Super Bowl 2013: een familiestrijd in New Orleans

03 februari 2013Leestijd: 2 minuten

In de nacht van zondag op maandag Nederlandse tijd zullen de San Francisco 49’ers en de Baltimore Ravens het tegen elkaar opnemen in de 47ste editie van de Super Bowl, de finale van het American Football-seizoen. Het wordt niet alleen een strijd tussen titanen, maar ook een gevecht tussen twee broers en tussen vader en zoon.

De beide coaches van de finalisten hebben namelijk dezelfde vader en moeder. John Harbaugh staat aan het roer bij de Baltimore Ravens, terwijl zijn vijftien maanden jongere broertje Jim leiding geeft aan het team van de 49’ers.

Daar komt bij dat de oudste zoon van Jim de assistent-coach van John is. De Amerikaanse sportliefhebbers smullen van deze familiestrijd die op het allerhoogste niveau wordt uitgevochten.

Ray Lewis

Maar de Super Bowl wordt dit jaar niet alleen een strijd tussen twee broers. De 37-jarige linebacker, en levende legende, van de Baltimore Ravens, Ray Lewis, heeft aan het begin van dit seizoen al aangegeven dat hij zijn carrière na dit jaar gaat beëindigen.

Voor de man die zijn hele leven al voor de Ravens speelt, is de Super Bowl de laatste wedstrijd van zijn leven. Een mooier einde kan de sterspeler zich nauwelijks wensen.

Kaepernick

Bij de tegenpartij is het de 25-jarige quarterback Colin Rand Kaepernick die alle ogen op zich gericht weet.

De met Bijbelse passages volgetatoeëerde Kaepernick is zo groot als een beer en daarnaast een van de weinige spelers die in zijn eerste jaar als spelverdeler direct de finale mag spelen.

Racisme

Zoals ieder jaar is er ook nu weer veel aandacht voor randzaken rondom het grote sportevenement. Zo zouden enkele van de duurverkochte reclamespotjes racistisch zijn.

Ook was er veel aandacht voor zangeres Beyoncé die in de pauze van de Super Bowl zal optreden. Bij de inauguratie van president Barack Obama zong ze het Amerikaanse volkslied niet live, maar ze heeft haar fans beloofd dat ze bij de Super Bowl niet zal playbacken. Alicia Keys zingt dit jaar het volkslied.

Hollywoodfilm

Om het filmscript van de Hollywoodfilm compleet te maken, lijkt ook het decor van het sportieve spektakelstuk zorgvuldig door de regisseur te zijn gekozen.

De wedstrijd wordt gespeeld in de Superdome in New Orleans, het stadion waar op chaotische wijze de slachtoffers werden ondergebracht die door orkaan Katrina waren veroorzaakt.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!