Inside Hollywood

Will Smith neemt het op tegen… Will Smith

14 oktober 2019Leestijd: 3 minuten

Het onverwachte koppel Ang Lee en Will Smith heeft – met baanbrekende techniek – Gemini Man gemaakt. ‘Kan een jonge Will Smith nu een film maken met een jonge Marlon Brando?’

Voor de miljoenen Will Smith-fans overal ter wereld is Gemini Man om meerdere redenen een genot. De film van regisseur Ang Lee is op het oog gewoon een actiethriller, maar de opnametechniek (4K plus 3D, voor de liefhebber) zorgt voor een hyperrealistische beeldkwaliteit. Bovendien speelt Smith twee hoofdrollen: een killer en oud-marinier van in de vijftig (Smiths ware leeftijd) én een jongere, sterkere gekloonde versie van zichzelf.

Inside HollywoodDiederik van Hoogstraten (1969) is lid van de Hollywood Foreign Press Association in Hollywood en stemt voor de Golden Globes. Hij bespreekt op deze plek elke week nieuwe films en series.

Diederik van Hoogstraten samen met Will Smith (rechts)

Vanzelfsprekend kunnen de twee versies van deze Henry Brogan niet met elkaar overweg. Zo ontspint zich een grimmig conflict tussen origineel en kloon over de fundamentele vragen rond het potentiële kweken van mensen. De film kent actiescènes die met de beste Jason Bournes en James Bonds kunnen wedijveren; let vooral op de achtervolging per motor, en de Bruce-Lee-achtige vechtpartij in de catacomben van Boedapest.

Maar die dubbelrol van Smith is het ware kunststukje. Hij is al decennia een van de succesvolste acteurs in Hollywood, van Independence Day tot Men in Black en The Pursuit of Happyness. Zijn films hebben miljarden dollars binnen gebracht: hij zit in een liga van een handvol acteurs – zie: Tom Hanks en Clint Eastwood.

Veel te danken aan technologie

Nu is de geliefde filmmaker Ang Lee (bekend van Brokeback Mountain) met een concept gekomen dat alleen dankzij technologie mogelijk is: huurmoordenaar Henry kan zijn verleden niet ontsnappen en moet de jonge Henry – een realistische impressie van Will Smith anno 1992 – van zich afschudden. Op basis van oude filmbeelden schiep Lee met zijn team een unieke versie van Smith. Het is géén digitale verjonging van een oude acteur, wat we steeds vaker zien, maar een compleet nieuwe figuur: een herkenbare en tegelijk licht angstwekkende creatie, Will Smith maar toch ook niet Will Smith.

Die jongere versie zette hem aan het denken, vertelt de acteur in gesprek met buitenlandse journalisten. ‘Het is eerst sinister om te zien. Maar nu bestaat er dus een digitale versie van mij als 23-jarige. De eerste 100 procent digitale mens. Dus wacht even: kan een jonge Will Smith nu een film maken met een jonge Marlon Brando?’

Tijdens het filmen werd Smith gedwongen om in gedachten terug te denken aan zijn jonge jaren, vertelt hij. Na zijn televisiedebuut in The Fresh Prince of Bel-Air ging zijn loopbaan als rapper en acteur als een meteoor. Smith kwam bekend te staan als een ambitieuze, zelfverzekerde party animal. Spijt heeft hij niet, maar als hij zijn jonge zelf advies kon geven, dan dit: ‘Je hoeft niet met iedereen naar bed te gaan. Met sommige mensen kun je gewoon bevriend zijn. Dude, relax! En, dat je iets graag wilt, beteken niet dat je ook moet ontvangen.’

Jongere roekeloosheid

Tegelijkertijd beseft hij dankzij Gemini Man dat hij wat kan leren van zijn eigen twintiger jaren. ‘Ik zou graag wat van mijn oude roekeloosheid terug willen.’ Hij is getrouwd (met actrice Jada Pinkett Smith), met wie hij drie kinderen heeft. Maar ook als vijftigplusser zoekt hij naar die onbevangenheid. ‘De afgelopen jaren weet ik dat soms weer een beetje te vangen,’ zegt Smith, met films die niets te maken met slapstickachtige comedy (zoals Bad Boys) of Hollywood-spektakel. Nu maakt hij drama-films over het gevaar van American football (Concussion) en de rouw van een man die zijn vrouw verliest (Collateral Beauty).

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Die films doen het alleen veel minder goed onder bioscoopgangers en recensenten. En dus tekende hij tevens voor Bad Boys nummer 3 (te zien in 2020) en 4, naast Martin Lawrence. Want Smith is en blijft een comedy-acteur met talent voor het actie-genre. ‘Comedy heeft me altijd door de moeilijkste momenten in mijn leven geholpen,’ zegt hij. ‘Ik heb de wereld altijd wel grappig gevonden.’

Gemini Man, van regisseur Ang Lee, is nu in 3D in de bioscoop te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.