#American Dreamers

Portland: het walhalla voor bierliefhebbers

08 oktober 2017Leestijd: 3 minuten

Het aantal microbrouwerijen stijgt nog altijd razendsnel in de Verenigde Staten: er staan meer dan tweeduizend nieuwe brouwerijen gepland. Daarbij is Portland ‘the place to be’ voor bijzonder Amerikaans bier.

Amerikanen drinken gemiddeld 87 liter bier per jaar, en zijn Duitsland voorbij gevlogen met het hoogste aantal brouwerijen. Het slappe industrieel geproduceerde bier is vervangen door het ambachtelijke Craft Beer. Het is een ware wedergeboorte van het lokale bier, waardoor bierbrouwerijen als paddenstoelen uit de grond schieten.

Christoffel Columbus, de ‘ontdekker’ van Amerika, sprak al over een soort ‘bierdrank’ die Indianen in het Caribische gebied brouwden. Dit mengsel bestond uit maïs/graan met sap van een berkenboom, wilde gist en water. In de zeventiende eeuw werd bier zelfs beschouwd als een gezonde drank. Doordat gerst in de Tweede Wereldoorlog onder de rantsoenregels viel, zijn de Amerikanen gewend geraakt aan het lichte, dunne bier dat ontstond door bier te brouwen met minder gerst. Na de oorlog bleven veel Amerikanen de voorkeur geven aan dit lichte massabier. Maar inmiddels gaat de trend de andere kant op: zwaarder, ambachtelijker bier geeft de toon aan.

‘Bier met smaak, bier met ballen’

Fritz Maytag (1937) uit San Francisco, bracht in 1975 vier authentieke bieren met succes op de markt. Het zogenaamde Craft Beer werd geïntroduceerd als tegenreactie op de industriële massabieren. Maytag heeft vele anderen geïnspireerd, en daarmee steeg het aantal brouwerijen aanzienlijk. In 2008 waren er ruim tweeduizend brouwerijen, in 2015 al 3.500, en in 2016 is een aantal van 4.131 bereikt. Tegenwoordig wordt er in de Verenigde Staten elke dag gemiddeld 1,5 brouwerij geopend.

Rick Chapman van Coronado Brewing uit San Diego formuleert de definitie van Craft Beer als volgt: ‘Het tegenovergestelde van al die slappe lagers. Bier waarvoor juist niet de goedkoopste ingrediënten worden gebruikt. Zonder toevoeging van bijvoorbeeld mais of suiker. Bier met smaak, bier met ballen.’

In de Verenigde Staten zijn de microbrouwerijen verenigd in de Brewers Association. Deze organisatie heeft enkele regels opgesteld om het gebruik van de term Craft Beer te bewaken. Het komt er op neer dat een bier pas Craft Beer mag worden genoemd als het voldoet aan de volgende drie uitgangspunten: het bier is op een traditionele en ambachtelijke manier gebrouwen, in beperkte gedefinieerde, volumes gebrouwen en de brouwers zijn onafhankelijk van grote bierconcerns.

Een niet te missen bestemming

Een van de Amerikaanse steden met een bloeiende biercultuur is Portland, in het noordwesten van de Verenigde Staten. Combineer een bezoek aan deze stad met een van deze bierfestivals. De stad Portland, ook wel ‘Beervana’ genoemd, is een niet te missen bestemming voor elke liefhebber van bijzonder Amerikaanse bier.

 • Beer Week
  Dit festival vindt plaats op 11 t/m 21 juni. Hier vind je het het Rye Beer Fest, Fruit Beer Festival en het Portland and Cheese Festival. Nuttig hier meer dan 130 Rye-bieren, geniet van een groot aanbod van heerlijke fruitbiertjes op het Fruit Beer Festival en combineer bij The Commons Brewery speciaalbieren met heerlijke kaas.
 • International Beerfest
  Bij het International Beerfest komen bierbrouwers uit de hele wereld bijeen. Van 26 t/m 28 juni zijn 200 bieren uit 16 verschillende landen te proeven: voor ieder wat wils dus.
 • Craft Beer Festival
  Vervolgens vindt van 3 t/m 5 juli het Portland Craft Beer Festival plaats, waar je kunt genieten van de (meer dan 40) ambachtelijke, karakteristieke en experimentele speciaalbieren uit de stad zelf. En om het helemaal af te maken, verzorgen foodcarts (kleine variant van de foodtruck) het diner.
 • Oregon Craft Beer Month
  Van 22 t/m 26 juli organiseert Travel Organ de Oregon Craft Beer Month. Dit festival in het Tom McCall Waterfront Park trekt zo’n 85.000 bierliefhebbers uit de hele wereld. Alles komt hier samen: keuze uit bijna 200 ambachtelijke bieren, live-muziek, gezellige eettentjes, brouwdemonstraties en nog veel meer.
 • North American Organic Brewers Festival
  Tot slot vindt in augustus het North American Organic Brewers Festival plaats. Van 12 t/m 16 augustus worden er onder andere biologisch bier, cider, braggot en mead geschonken.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.