#American Dreamers

Overzicht pas verschenen boeken over de Verenigde Staten

06 september 2017Leestijd: 16 minuten

Vrijwel wekelijks verschijnen er nieuwe boeken over de Verenigde Staten. EW houdt voor u hieronder een lijst bij met de meest interessante publicaties. Zo mist u niets meer.

Floris Schreuder – We don’t do blues here

Nederlandstalig | oktober 2020 | 256 pagina’s | Van Gennep| € 17,90

Ruim voordat Donald Trump er de scepter zwaait, trekt Floris Schreuder (1986) al rond door Amerika, het land van zijn dromen. Samen met studievriend Raoul huurt hij in 2014 een auto en vertrekt vanuit Chicago om het Amerikaanse heartland te doorkruisen. Ze bezoeken geen bekende steden, natuurparken of andere toeristische attracties, maar beleven Amerika van binnenuit. Op aanstekelijke wijze verhaalt Schreuder over zijn ervaringen.


Bob Woodward – Woede

Nederlandstalig | oktober 2020 | 528 pagina’s | Spectrum | € 24,99

In zijn nieuwe boek Woede gaat journalist en bestsellerauteur Bob Woodward opnieuw achter de schermen in het Witte Huis. Hij onthult verbluffende nieuwe details over het Amerikaanse veiligheidsbeleid en president Trumps besluiten in tijden van een wereldwijde pandemie, dreigende economische ondergang en nationale onrust.


Tim Weiner – De Stille Oorlog

Nederlandstalig | oktober 2020 | 400 pagina’s | De Bezige Bij | € 29,99

Tim Weiner, top-onderzoeksjournalist van The New York Times, winnaar van de Pulitzer Prize en de National Book Award, neemt de lezer mee achter de schermen van de onthutsende spionageoorlog tussen Rusland en de Verenigde Staten – van de Koude Oorlog tot vandaag.

 


Andrew Shaffer – Hope Never Dies

Engelstalig | juli 2018 | 320 pagina’s | Quirk Books | € 11,99

Voor iedereen die terug verlangt naar de president Barack Obama en zijn tweede man Joe Biden is er Hope Never Dies. In deze fanfictie voert Andrew Shaffer beide heren op amateur-speurneuzen die samen het onrecht bestrijden.

 


Jon Meacham – The Soul of America

Engelstalig | mei 2018 | 768 pagina’s | Random House Large Print Publishing | 25,99

 

 

 

 


Gary Krist – The Mirage Factory

Engelstalig | mei 2018 | 416  pagina’s | Crown Publishing Group | 20,99

 

 

 

 


John McCain – Restless Wave

Engelstalig | mei 2018 | 416 pagina’s | Simon & Schuster | € 25,99

 

 

 

 


Newt Gingrich – Trump’s America

Engelstalig | juni 2018 | 240 pagina’s | Little, Brown & Company | 20,99

De Republikeinse voormalig Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Newt Gingrich geldt als een trouwe supporter van president Donald Trump. In Trump’s America doet Gingrich zijn bijnaam the Presidents chief explainer eer aan en geeft hij zijn visie op hoe Trump de comeback van Amerika vormgeeft. Het zal geen verassing zijn dat deze mening louter positief is.


Emily Jane Fox – Born Trump Inside America’s First Family

Engelstalig | juni 2018 | 336 pagina’s | HarperCollins Publishers | 19,99

Vanity Fair-journalist Emily Jane Fox verdiepte zich het afgelopen jaar in de levens van de kinderen van de Amerikaanse president Donald Trump. Ze raakte bevriend met dochter Ivanka en sprak met bronnen die dichtbij Eric, Donald jr. en Tiffany staan. In Born Trump bundelt ze haar inzichten over een van de meest invloedrijke Amerikaanse families van het moment.Patricia O’Toole – The Moralist Woodrow Wilson and the World He Made

Engelstalig | april 2018 | 656 pagina’s | Simon & Schuster |  26,99

Patricia O’Toole schreef eerder onder meer veelgeprezen biografieën over president Theodore Roosevelt en historicus Henry Adams. Nu is de complexe Woodrow Wilson – die als president onder meer de Verenigde Staten bij de Eerste Wereldoorlog betrok – aan de beurt.


Martha C. Nussbaum – The Monarchy of Fear

Engelstalig | juli 2018 | 272 pagina’s | Simon & Schuster | € 19,99

De Amerikaanse Martha C. Nussbaum is filosoof en hoogleraar ethiek aan de Universteit van Chicago. Haar eerdere boeken en essays werden veelvuldig bekroond. In The Monarchy of Fear  richt Nussbaum op de huidige Amerikaanse politieke crisis die de Verenigde Staten verdeelt sinds de presidentsverkiezingen van 2016.


Donald Rumsfeld –When the Center Held Gerald Ford and the Rescue of the American Presidency

Engelstalig | juli 2018 | 352 pagina’s | Simon & Schuster | 21,99

Donald Rumsfeld fungeerde tweemaal als minister van Defensie. Van 2001 tot 2006 onder president George W. Bush en daarvoor, van 1975 tot 1977, onder president Gerald Ford. Over Ford – wiens presidentschap direct volgde op de Watergate-affaire en het aftreden van president Richard Nixon – schreef Rumsfeld een politieke memoir. When the Center Held biedt een zeldzame blik achter de deuren van het Oval Office, inclusief nooit eerder vertoond (beeld)materiaal.


Chris Nashawaty & Christopher Nashawaty – Caddyshack The Making of a Hollywood Cinderella Story

Engelstalig | april 2018 | 304 pagina’s | Flatiron Books | 16,99

De komedie Caddyshack uit 1980 groeide uit tot een echte culthit. De film betekende ook de definitieve doorbraak van acteurs als Bill Murray, Chevy Chase en Rodney Dangerfield. In Caddyshack The Making of a Hollywood Cinderella Story duikt filmcriticus in het intrigerende verhaal áchter de filmklassieker.


A. M. Homes – Dagen van Inkeer

Nederlandstalig | juni 2018 | 320 pagina’s | De Bezige Bij | 22,99

Dagen van inkeer – oorspronkelijke titel Days of Awe – is een bundel van korte verhalen. Het is het eerste nieuwe werk van  A.M. Homes sinds het bekroonde Vergeef ons. In deze nieuwe publicatie legt Homes wederom in haar kenmerkende humoristische stijl de oppervlakkigheid en hypocrisie van Amerika bloot.


Dan Pfeifer – Yes We (Still) Can Politics in the age of Obama, Twitter and Trump

Engelstalig | juni 2018 | 304 pagina’s | Biteback Publishing | 18,12

Als communicatiedirecteur van president Barack Obama maakte Dan Pfeifer twee presidentsverkiezingen van dichtbij mee. Na zes jaar Witte Huis begon Pfeifer samen met een aantal collega’s de – nu razend populaire – podcast Pod Save America. In Yes We (Still) Can geeft Pfeifer een interessante blik achter de schermen van het Witte Huis en biedt hij tegelijk een actieplan voor Democraten die het Trump-tij willen keren.


Alex Irvine – The Comic Book Story of Baseball

Engelstalig | mei 2018 | 176 pagina’s | Random House | 14,99

De Amerikaanse fantasy- en sciencefictionschrijver Alex Irvine laat in zijn The Comic Book Story of Baseball een grafische geschiedenis zien van honkbal, de Amerikaanse oersport. Met iconische wedstrijden, spelers en regelwijzigingen die de sport hebben gevormd.


Monte Reel – A Brotherhood of Spies

Engelstalig | mei 2018 | 352 pagina’s | Doubleday Bookse | 23,9

In A Brotherhood of Spies duikt journalist Monte Reel in de geschiedenis van het Amerikaanse spionagevliegtuig U-2, dat een belangrijke rol speelde in de Koude Oorlog. Het boek focust zich op vier sleutelfiguren die betrokken waren bij de ontwikkeling: Edwin Land, de uitvinder van de polaroidcamera, CIA-agent Richard Bissell, Clarence Johnson, de hoofdingenieur van vliegtuigbouwer Lockheed Martin en piloot Francis Gary Powers, die door de CIA werd gerekruteerd om de U-2 te vliegen.


Holger Hoock – Independence America’s Violent Birth

Engelstalig | mei 2018 | 576 pagina’s | Random House |  17,99

De Amerikaanse Revolutie wordt vaak afgeschilderd als een ordelijke rebellie, met dappere patriotten die hun idealen verdedigden tegen de onderdrukkende Britten. Historicus Holger Hoock laat in zijn Independene de andere kant van de revolutie zien. Volgens Hoock was ging het niet alleen om principes, maar was er ook sprake van een gewelddadige burgeroorlog.


Jim Heimann – California Crazy

Engelstalig | mei 2018 | 324 pagina’s | Taschen | 37,-

In California Crazy verzamelde samensteller Jim Heiman foto’s van bijzondere bouwwerken die in California langs de weg kunnen worden gevonden. Lees en zie hoe de excentrieke gebouwen na verloop van tijd symbool kwamen te staan voor de Amerikaanse Westkust.


Martin E. Latz – The Real Trump Deal: an Eye-Opening Look at How He Really Negotiates

Engelstalig | augustus 2018 | 240 pagina’s | Permuted Press | 19,99

President Donald Trump is reuze trots op zijn onderhandelingsvermogen, maar hoe goed is hij nu werkelijk in het maken van deals? Onderhandelingsexpert Martin Latz analyseerde meer dan honderd onderhandelingen die Trump voerde. Latz laat zo zien welke strategiën van Trump wél werken en welke juist niet.


Bill Clinton en James Patterson – President Vermist

Nederlandstalig | juni 2018 | 480 pagina’s | Nieuw Amsterdam |   20,-

Geen biografisch werk of een politiek statement van de oud-president dit keer, maar een thriller: President Vermist. Het is voor het eerst dat een Amerikaanse (oud-)president een thriller publiceert. Clinton kreeg hulp – en niet van de minste: James Patterson, bekend van de Alex Cross-boeken en een van de best verkopende auteurs ter wereld. De samenwerking tussen Clinton en Patterson is bij voorbaat een groot pr-succes. De verkoopcijfers in Amerika zijn indrukwekkend (eerste druk: 1,2 miljoen exemplaren) en Showtime gaat het boek verfilmen.

Meer over President Vermist>>


James Comey – Loyaliteit Waarheid, Leugens en Leiderschap

Engelstalig en Nederlandstalig | mei 2018 | 352 pagina’s | de Geus |    19,99

De naam van oud FBI-directeur James Comey is onlosmakelijk verbonden met die van Hillary Clinton en president Donald Trump. Naar de eerste liet Comey federaal onderzoek doen tijdens haar gooi naar het Amerikaanse presidentsschap in 2016. De laatste vroeg hem tijdens een etentje in het Witte Huis om loyaliteit en ontsloeg Comey later later om schimmige redenen. In Loyaliteit probeert Comey nu schoon schip te maken.


Jim Heimann – Dark City The Real Los Angeles Noir

Engelstalig, Duitstalig en Franstalig | april 2018 | 480 pagina’s | Taschen | 75,-

Uitgeverij Taschen brengt met Dark City – The Real Los Angeles Noir op fraaie wijze een roemruchtige periode in beeld uit de geschiedenis van Los Angeles. De tegenstrijdige combinatie van een decor van de opkomende glamourwereld van Hollywood, stemmige jazz, de Californische zon en zaken die het daglicht juist niet kunnen verdragen, is verworden tot een klassiek en herkenbaar filmthema.

Meer over Dark City>>


David Cay Johnston – It’s Even Worse Than You Think What the Trump Administration Is Doing to America

Engelstalig | januari 2018 | 320 pagina’s | Simon & Schuster | € 20,24

Journalist en ‘Trumpkenner’ (sinds 1988) David Cay Johnston onthulde eerder in The Making of Donald Trump het schimmige zakenverleden van de Amerikaanse president. In zijn nieuwste boek richt Johnston zich op de huidige activiteiten van Trump en zet hij uiteen hoe The Donald Amerika slechter zou maken, in plaats van ‘great again‘.


Jonathan Abrams – All the Pieces Matter The Inside Story of The Wire

Engelstalig | februari 2018 | 352 pagina’s | Crown Archetype | 21,99

Televisieserie The Wire, die tussen 2002 en 2008 verscheen, wordt nog altijd ruim geprezen. Veel van de onderwerpen die in de misdaadserie aan bod kwamen, zoals de mislukte oorlog tegen drugs en het falende Amerikaanse rechtssysteem, zijn alleen maar urgenter geworden. All the Pieces Matter is het langverwachte achter-de-schermen verhaal van de hitserie.


David Fume – Trumpocracy

Engelstalig | februari 2018 | 320 pagina’s | HarperCollins Publishers Inc | € 20,73

De conservatieve David Fume werkte ooit als speechwriter voor president George W. Bush en publiceerde onder meer The Right Man, het eerste insideverhaal over het Bush-presidentschap. Fume heeft zijn afkeer van president Donald Trump nooit onder stoelen of banken gestoken en geldt als een prominente Never Trumper. In Trumpocracy legt Fume uit waarom hij denkt dat Trump een gevaar voor de Amerikaanse democratie en toekomst is.


Steven Levitsky & Daniel Ziblatt – How Democracies Die

Engelstalig | januari 2018 | 320 pagina’s | Penguin Books Ltd | € 19,99

Harvardprofessoren Steven Levitsky en Daniel Ziblatt tonen aan in How Democracies Die met voorbeelden, van dictator Augusto Pinochet in Chili tot aan het regime van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, hoe democratieën aan hun einde komen. Daarmee waarschuwend voor wat er in hun eigen land zou kunnen gebeuren.


Bernie Sanders – Onze Revolutie

Nederlandstalig | februari 2018 | Starfish Books | € 24,99

In Onze Revolutie beschrijft politicus Bernie Sanders hoe hij in 2016 streed tegen presidentskandidaat Hillary Clinton in de Democratische voorverkiezingen. Daarnaast zet hij zijn ideeën uiteen voor de toekomst van de Verenigde Staten. Met een voorwoord van Lilian Marijnissen, partijleider van de SP.

 


Frans Verhagen – Begrijp jij Amerika nog?

Nederlandstalig | januari 2018 | 232 pagina’s | Amsterdam University Press | € 19,99

In Begrijp jij Amerika nog? geeft Frans Verhagen een rondleiding door het Amerika van Donald Trump én van Barack Obama. Hoe kon Donald Trump president worden? Waarom houden de Amerikanen zo van wapens? En van geloof? Zijn het hypocriete puriteinen of juist seksmaniakken? Verhagen koppelt zijn diepgravende kennis aan opinie om antwoord te vinden op deze (en vele andere) vragen.


Ta-Nehisi Coates – We waren acht jaar aan de macht

Engelstalig en Nederlandstalig | februari 2018 | 384 pagina’s | Spectrum
| €  29,99

‘We waren acht jaar aan de macht’ werd vaak gehoord van zwarte politici in het zuiden van de Verenigde Staten toen de blanke overheersing terugkwam na afloop van de Reconstructie na de Burgeroorlog. Ta-Nehisi Coates verbindt dit verleden met het heden en geeft zijn kijk op de rassenpolitiek tijdens en na het Obama-tijdperk. Zijn boek bestaat uit een selectie van zijn meest iconische publicaties voor tijdschrift The Atlantic en acht nieuw geschreven essays.


Joan Didion – South and West

Engelstalig | januari 2018 | 160 pagina’s | Harpercollins Publishers | €  10,49

South and West bevat delen van nooit gepubliceerde notities van bekroond schrijver en journalist Joan Didion. In deze uitgave beschrijft Didion een reis die ze met haar man in 1970 door Louisiana, Mississippi en Alabama maakte en schrijft ze over het spraakmakende Patty Hearst-proces in 1976 in San Francisco. Hearst was de kleindochter van miljonair en krantenmagnaat William Randolph Hearst en werd veroordeeld voor een bankoverval.


Joel Richard Paul – Without Precedent: Chief Justice John Marshall and His Times

Engelstalig | februari 2018 | 512 pagina’s | Penguin Putnam Inc | € 23,99

Without Precedent is een biografie van de meest invloedrijke opperrechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof van de hand van rechtsgeleerde Joe Richard Paul. Dankzij John Marshall verkreeg het Hooggerechtshof begin negentiende eeuw de sterke positie in het Amerikaanse overheidssysteem, die het vandaag de dag nog steeds heeft.


Michael Wolff – Fire and Fury

Engelstalig en Nederlandstalig | januari 2018 | 336 pagina’s | Little Brown | 17,99

Het bizarre boek van Michael Wolff beschrijft het Witte Huis van Donald Trump van binnenuit. Fire and Fury schetst een beeld van een groep ambitieuze, maar politiek onervaren mensen die vooral aandacht en aanzien zoeken, maar geen gecompliceerde regeringsfuncties. Ze zouden niet voorbereid zijn op de verkiezingsoverwinning, en al helemaal niet op het regeren naderhand. Volgens Trump zélf staat het boek vol met met ‘leugens, verkeerde interpretaties en niet-bestaande bronnen’. Hoe dan ook, Wolffs boek het levert voor de lezer veel vermaak op.


Mart Smeet – Mijn Amerika

Nederlandstalig | november 2017 | 384 pagina’s | De Kring

Op de dag dat president John F. Kennedy werd doodgeschoten, 22 november 1963, begon voor de 16-jarige Mart Smeets een levenslange fascinatie voor Amerika. Zijn werk als sportjournalist bracht hem de 54 jaar erna vaak in het land. Veel van zijn ervaringen op het gebied van muziek, sport, politiek, kunst, geschiedenis, eten, reizen, hotels en het eeuwige racisme belandden in Mijn Amerika.


Auke Hulst – Motel Songs

Nederlandstalig | oktober 2017 | 290 pagina’s | Ambo/Anthos | € 25,-

In 2016 reed Auke Hulst van de Amerikaanse Oostkust naar de Westkust, dwars door het achterland van president Donald Trump, met een auto vol muziekinstrumenten en opnameapparatuur. Het resulteerde in zijn reisboek Motel Songs, waarin hij op zoek gaat naar de thuisbasis van Jeff Buckley, Prince, F. Scott Fitzgerald en andere literaire en muzikale helden.

Meer over Motel Songs>>


Joost Swarte – New York Boek

Nederlandstalig | 104 pagina’s | oktober 2017 | Scratchbooks | 29,90

Joost Swarte tekent al sinds de jaren negentig voor het befaamde tijdschrift The New Yorker. Daarmee treedt hij in de voetsporen van grootheden als Saul Steinberg. In Swartes werk is ook Kuifje-tekenaar Hergé nooit ver weg, zo is te zien in het overzichtswerk New York Boek. Daarin staan 450 schetsen en illustraties, ook afgekeurde.

Meer over New York Boek>>


Robert W. Merry – President McKinley Architect of the American Century

Engelstalig | 448 pagina’s | november 2017 | Simon & Schuster | 29,99

Het begin van the American Century – de bloeitijd van de Vernigde Staten op het wereldtoneel – wordt doorgaans toegeschreven aan president Theodore Roosevelt. Historicus Robert Merry bepleit in zijn President McKinley dat Roosevelts voorganger, William McKinley, eigenlijk de échte grondlegger was. Het is volgens Merry daarom de hoogste tijd van een herwaardering van de onfortuinlijke, in 1901 vermoorde president.


Gordon Wood – Friends Divided John Adams and Thomas Jefferson

Engelstalig | 502 pagina’s | oktober 2017 | Penguin Press | 29,87

Pulitzerprijswinnaar Gordon Wood duikt in de bijzondere vriendschap tussen John Adams en Thomas Jefferson, respectievelijk de tweede en derde president van de Verenigde Staten. Beide leiders stonden aan de wieg van de Onafhankelijkheidsverklaring, maar raakten later lange tijd gebrouilleerd. Een ruzie die leidde tot het ontstaan van de eerste Amerikaanse politieke partijen.


Chris Matthews – Bobby Kennedy

Engelstalig | 352 pagina’s | oktober 2017 | Simon & Schuster | € 23,99

Kennedy-expert en MSNBC-presentator Chris Matthews maakte een uitgebreid portret van Robbert F. Kennedy, de jongere broer van John F. Kennedy. Beiden werden vermoord. John in 1963 tijdens zijn presidentschap, Robbert in 1968 tijdens zijn verkiezingscampagne voor datzelfde presidentschap. Matthews boek laat zien dat Robbert absoluut niet onderdeed voor zijn bekendere broer.


Scott Adams – Win Bigly

Engelstalig | 256 pagina’s | oktober 2017 | Penguin Putnam Inc | 22,99

Striptekenaar en filosoof Scott Adams was een van de eerste personen die voorspelde dat Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 zou winnen. Hij deed dit op basis van de uitzonderlijke overtuigingskracht die hij bij Trump zag. Volgens Adams is Trumps talent om mensen te overtuigen zo groot, dat feiten en beleidsvoorstellen slechts nog een ondergeschikte rol spelen.


Robert Dallek – Franklin D. Roosevelt

Engelstalig | 704 pagina’s | november 2017 | Viking | € 34,99

Franklin D. Roosevelt trok in zijn twaalf jaar in het Witte Huis de Verenigde Staten uit een diepe depressie, voerde tal van sociale programma’s in en loodste het land  door de Tweede Wereldoorlog. Historicus Robert Dallek, auteur van één van de standaardwerken over president John F. Kennedy, schreef een uitgebreid portret over deze bijzondere president, die als enige meer dan twee ambtstermijnen diende.


Jennifer Egan – Manhattan Beach

Nederlandstalig | 464 pagina’s | oktober 2017 | Arbeiderspers | 22,50

Op de marinebasis in Brooklyn wemelt het tijdens de Tweede Wereldoorlog van de vrouwelijke arbeiders met banen die voorheen niet voor hen waren weggelegd. Onder hen bevindt zich de achttienjarige Anna Kerrigan, dochter van een ondergrondse koerier die zijn gezin onverwachts in de steek liet. Na een zware duikopleiding wordt Anna de eerste vrouwelijke marineduikster. Ze is vastbesloten het mysterie rond de verdwijning van haar vader op te lossen; ook al betekent dit dat zij zal moeten infiltreren in de maffiawereld van New York.


Luke Harding – Samenzwering Hoe Rusland Donald Trump aan zijn overwinning hielp

Nederlandstalig | 288 pagina’s | november 2017 | Nieuw Amsterdam | € 19,99

In Samenzwering vertelt Luke Harding, onderzoeksjournalist van The Guardian, een verbijsterend verhaal over Trumps relatie met Rusland. Schimmige vastgoeddeals, een Miss Universeverkiezing, gangsters, witwaspraktijken, computerhacks en (cyber)spionage door het Kremlin. Hij laat zien hoe machtige Russen als Aras Agalarov, Natalia Veselnitskaja en Sergej Kisljak mogelijk in opdracht van Vladimir Poetin opereerden.


Joe Biden – Promise me, dad

Engelstalig | 264 pagina’s | november 2017 | Pan Macmillan | 20,99

Vicepresident Joe Biden (74) weidt uit over dood van zijn zoon Beau en zijn besluit om niet mee te doen aan de verkiezingen. Een vraag blijft hangen: gaat hij het in 2020 wel proberen?

Meer over Promise me, dad>>


Pete Souza – Obama, een intiem portret

Nederlands- en Engelstalig | 352 pagina’s | november 2017 | Spectrum | 34,99

Acht jaar lang volgde ‘hoffotograaf’ Pete Souza (62) president Barack Obama op de voet. Van zijn inauguratie tot aan Obama’s definitieve afscheid van het Witte Huis. Het leverde bijna twee miljoen foto’s op. De mooiste daarvan zijn nu gebundeld in een boek: Obama, een intiem portret.

Meer over Obama, een intiem portret>>


George Saunders – Lincoln in de Bardo

Nederlandstalig | 352 pagina’s | oktober 2017 | De Geus | € 22,50

In februari 1862, twee dagen na zijn dood, wordt de elfjarige Willie Lincoln bijgezet op een begraafplaats in Washington. Die nacht bezoekt zijn rouwende vader, president Abraham Lincoln, de marmeren crypte. Nog een laatste keer wil hij tijd doorbrengen bij het lichaam van zijn zoon. Op dezelfde begraafplaats waren ook talloze geesten rond, mensen van allerlei allooi, die één ding gemeen hebben: ze kunnen nog geen afscheid nemen van het ondermaanse. Lincolns bezoek veroorzaakt grote opwinding. Misschien biedt hij een weg terug naar het leven?


Donna Brazile – Hacks

Engelstalig | 256 pagina’s | november 2017 | Little, Brown  & Company | 23,99

In Hacks, The Inside Story of the Break-ins and Breakdowns that Put Donald Trump in the White House vertelt Brazile over haar ervaringen als interim-voorzitter van de Democratische partij. In de zomer van 2016 nam ze het roer over van Debbie Wasserman Schultz, die opstapte na het openbaar worden van duizenden e-mails in het WikiLeaks-schandaal.

Meer over Hacks>>


Frans Verhagen – Geschiedenis van de Verenigde Staten

Nederlandstalig | 512 pagina’s | september 2017 | Boom | 39,90

Donald Trumps verkiezingswinst in 2016 verraste veel Nederlanders. Hoe kon zo’n controversiële figuur het schoppen tot president van ’s werelds machtigste land? Wie zich verdiept in de geschiedenis, leert al gauw dat zelfs Trumps opkomst is te plaatsen in de Amerikaanse traditie. Het nieuwe boek van journalist Frans Verhagen is een uitstekende gids bij zo’n verkenning.

Meer over Geschiedenis van de Verenigde Staten>>


Richard White – The Republic for Which It Stands

Engelstalig | 968 pagina’s | september 2017 | Oxford University Press | € 28,48

The Republic for Which It Stands is het nieuwste volume uit de serie The Oxford History of the United States – een geschiedenisreeks die wordt uitgegeven door de Oxford University Press. Pulitzerprijswinnaar Richard White focust zich in dit uitgebreide werk op de periode ná de Amerikaanse Burgeroorlog. Tijdens de ‘Reconstructie’ en de daaropvolgende ‘Gilded Age’ – een tijdperk van ongekende economische groei – werd het fundament gelegd van de supermacht die de Verenigde Staten later zouden worden.


Peter Cozzens – De aarde huilt

Nederlandstalig | 720 pagina’s | oktober 2017 | Athenaeum | 34,99

Historicus Peter Cozzens vertelt in zijn boek het verhaal van de decennialange strijd tussen het Amerikaanse leger en de stammen van de Great Plains en de Rocky Mountains aan het eind van de negentiende eeuw – een zeer tragische episode in de ontstaansgeschiedenis van de Verenigde Staten. In het uitgebreide werk – dat werd onderscheiden met The Gilder Lehrman Prize for Military History – komen beroemde en beruchte personages voorbij zoals George Custer, Ulysses Grant, William Sherman, Woest Paard, Geronimo en Zittende Stier.


Ron Chernow – Grant

Engelstalig | 928 pagina’s | oktober 2017 | Penguin Press | 33,99

De biografieën die Ron Chernow eerder schreef over president George Washington en politicus Alexander Hamilton worden inmiddels gezien als standaardwerken. Nu richt Chernow zich op Ulysses S. Grant, opperbevelhebber van de Noordelijke troepen in de Amerikaanse Burgeroorlog en de achttiende president van de Verenigde Staten. Historici zagen Grant halverwege vorige eeuw nog als één van de slechtste leiders in het Witte Huis ooit. Inmiddels is dat beeld bijgedraaid en wordt Grant onder meer gewaardeerd voor het verbeteren van het lot van de zwarte bevolking.


Katy Tur – Unbelievable

Engelstalig | 304 pagina’s | september 2017 | HarperCollins | 22,99

Tijdens zijn presidentscampagne noemde Donald Trump haar onder meer ‘een schande’ en ‘derderangs’, maar dat weerhield NBC-journaliste Katy Tur (33) er niet van haar werk te blijven doen. Anderhalf jaar lang leefde ze uit een koffer en volgde ze Trump op de voet door de Verenigde Staten. Tur bezocht veertig staten en verscheen meer dan 3.800 keer live op televisie. In Unbelievable doet ze nu verslag van deze turbulente verkiezingsperiode.


Tom Hanks – Een stel verhalen

Nederlandstalig | 424 pagina’s | oktober 2017 | Atlas Contact | 21,99

Tweevoudig Oscarwinnaar Tom Hanks (61) zocht naast het verzamelen van typemachines kennelijk nóg een hobby en vond er een in het schrijven. Zijn gebundelde verhalen zijn zeker niet slecht, vermaak staat bij Hanks hoog in het vaandel.

Meer over Een stel verhalen >>


Wallace Stegner – De fundamenten van ons leven

Nederlandstalig | 716 pagina’s | september 2017 | Lebowski | 29,99

De oorspronkelijke, in 1971 verschenen versie van De fundamenten van ons leven leverde de Amerikaan Wallace Steiner de Pullitzerprijs voor literatuur op. De groots opgezette, iconische familiekr0niek omspant vier generaties en schetst een indringend beeld van het pioniersbestaan in het Wilde Westen. In 1998 werd het boek opgenomen in de Modern Library-lijst van honderd beste Engelstalige romans van de twintigste eeuw.


David Litt – Thanks, Obama My Hopey, Changey White House Years

Engelstalig | 320 pagina’s | september 2017 | HarperCollins | 23,99

In 2011 werd David Litt op 24-jarige leeftijd een van de jongste speechwriters  in de historie van het Witte Huis. Daar schreef hij achtereenvolgens voor presidentieel adviseur Valerie Jarret, stafchef William Daley en uiteindelijk president Barack Obama zelf. Dankzij zijn komische talent werkte Litt viermaal als hoofdschrijver aan Obama’s speech voor het jaarlijkse White House Correspondents Dinner. In zijn literaire debuut blikt Litt nu op humorvolle wijze terug op zijn hectische jaren in het Witte Huis.


Maurice Seleky – Een tragedie in New York

Nederlandstalig | 240 pagina’s | 12 oktober 2017 | Ambo Anthos |  18,99

De Utrechtse schrijver Maurice Seleky (35) situeert zijn tweede roman in New York tijdens de nadagen van het tijdperk-Obama. De levens van vier jonge Amerikanen raken verknoopt met elkaar en met de hectiek van het moderne stadsleven. Hun persoonlijke worstelingen symboliseren de staat van een land dat kampt met een identiteitscrisis.


Alex Krijger – JFK: idealist zonder illusies

Nederlandstalig | 164 pagina’s | september 2017 | uitgeverij CKR |  14,95

In 2017 is het honderd jaar geleden dat president John F. Kennedy werd geboren. Deze mijlpaal vormde één van de aanleidingen voor Alex Krijger om JFK: idealist zonder illusies te schrijven.

Meer over JFK: idealist zonder illusies >>


Hillary Rodham Clinton – What Happened

Nederlands- en Engelstalig | 424 pagina’s | september 2017 | Kosmos | 22,99

In een openhartige autobiografie probeert Hillary Clinton (69) haar verkiezingsnederlaag te verklaren. Het is een opzienbarend boek, waarin ze weliswaar fouten toegeeft, maar vooral hard om zich heen slaat.

Meer over What Happened>>

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.