Inside Hollywood

Even genoeg van spektakelfilms

15 september 2017Leestijd: 3 minuten

Acteur Chris Evans, bekend als Captain America, hunkert naar serieuzer werk. ‘Eindelijk een niet-heldhaftig personage.’

Chris Evans kan vechten en kwaad kijken. Gehuld in een strak superheldenpak weet hij secuur met zijn schild te gooien; menige bad guy heeft het ondervonden. In de rol van Captain America heeft Evans (36) miljoenen fans van de tot leven gewekte stripheld tevreden gesteld. Maar of hij eigenlijk ook echt kon acteren, stond niet vast na de films van stripstudio Marvel waarin hij Steve Rogers, alias Captain America, verbeeldde.

Voor liefhebbers van de acteur is het een geluk dat hij de sprong naar drama heeft gewaagd. In het nieuwe, zeer geslaagde drama Gifted speelt Evans met overtuiging de oom van een hoogbegaafd meisje zonder ouders. Met een minimaal inkomen, een oude pickuptruck en een eenogige kat (Fred) zorgt hij voor het meisje Mary. Spanning en conflict ontstaan wanneer de snobistische grootmoeder van Mary haar weg wil halen bij oom Frank.

‘Ik praat makkelijk over mezelf’

‘Ik speel altijd onzelfzuchtige helden die zich zichzelf wegcijferen,’ zegt de acteur wanneer we hem in klein gezelschap spreken in Beverly Hills. ‘En zelf ben ik open over mijn gevoelens, ik praat makkelijk over mezelf.’ Toen hij het scenario van Tom Flynn las, doemde een personage op dat hij nauwelijks kende. Na jaren in Captain America-tenue was het tijd voor diepgang. ‘Frank is geen held. Eindelijk een niet-heldhaftig personage. Hij is een man die zich schaamt. Hij weet dat hij beter zijn best zou moeten doen. Zijn zus is dood en hij voelt zich schuldig.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De uitdaging was om die botte geslotenheid geloofwaardig te maken, terwijl zijn karakter óók een goedhartige steunpilaar is voor het meisje. Frank is een mislukking, maar een lieve mislukking. Met hulp van buurvrouw Roberta (opnieuw een geweldige rol van Octavia Spencer) doet hij alles om zijn uiterst slimme – ‘gifted’ – nichtje kansen te geven.

‘Hij is zwijgzaam en kan niet met conflict omgaan, maar is volledig open met het kind. Ik hou van die dynamiek, waarin een volwassene met kinderen praat als gelijken,’ zegt Evans, zelf single en kinderloos.

Inside Hollywood

Diederik van Hoogstraten (1969) is lid van de Hollywood Foreign Press Association in Hollywood en stemt voor de Golden Globes. Hij bespreekt op deze plek elke week nieuwe films en series.

Diederik van Hoogstraten en Chris Evans
Diederik van Hoogstraten en Chris Evans

Geflopte film

In de meeste scènes staat Evans naast McKenna Grace, actrice van elf jaar. Ze was negen jaar oud toen de film werd opgenomen. ‘Ze hielp ons herinneren om plezier te hebben,’ zegt Evans over zijn jonge collega, een blond meisje met een brede glimlach. ‘Dat  vergeten we wel eens, ook op de filmset. Soms besef je dankzij een kind dat we allemaal zo zijn geweest – een bevrijding.’

Evans wil meer dramatisch werk doen, als acteur en achter de camera. In 2014 regisseerde hij Before We Go, een low-budget film die flopte. ‘Veel lessen geleerd,’ mompelt hij. ‘Zo heb ik tenminste geen misplaatst zelfvertrouwen ontwikkeld als regisseur.’

Diederik van Hoogstraten en McKemna Grace
Diederik van Hoogstraten en McKemna Grace

‘Vrijwel niemand ziet films die Oscars winnen’

Maar tegelijk blijft hij Captain America. De serie Marvel-films waarin zijn personage opduikt – in de hoofd- of bijrol – is schier oneindig. Evans weet dat collega’s en recensenten neerkijken op het genre waarin gespierde mannen en vrouwen met superkrachten elkaar bestrijden. En hij reageert defensief op vragen over zijn ambities. ‘Ik heb geluk dat ik een rol heb in een filmserie met grote budgetten,’ zegt hij. ‘De Marvel-films zijn echt goed. En we weten toch allemaal dat deze spektakelfilms de studios op de been houden? De kwaliteit hoeft niet eens geweldig te zijn om een enorme winst te boeken, Daardoor kunnen kleinere films worden gemaakt.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Of hij ooit een Oscar zal winnen? Niet als Captain America, dat weet Evans ook. Het spijt hem wel: ‘In het gouden tijdperk van de film werden Oscars gewonnen door de films die iedereen zag. Nu gaat iedereen naar films die nooit prijzen winnen, en vrijwel niemand ziet de Oscar-winnaars.’

Gifted, regie Marc Webb, is vanaf vrijdag in de bioscoop te zien.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.