Noord-Korea

Trump: alle opties liggen op tafel na raketlancering

29 augustus 2017Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse president Donald Trump reageert fel op de nieuwste raketlancering van Noord-Korea. ‘Alle opties liggen nu op tafel,’ aldus Trump.

‘De wereld heeft de jongste boodschap van Pyongyang luid en duidelijk ontvangen,’ laat hij weten via een persverklaring.

Minachting voor buurlanden en de wereld

De Noord-Koreaanse raket, waarschijnlijk eentje van het type Hwasong-12 – een ballistische een type ballistische raket dat de Noord-Koreanen onlangs ontwikkelden, vloog over Japan heen. ‘Daarmee heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zijn minachting voor zijn buurlanden, alle leden van de Verenigde Naties en voor aanvaardbaar internationaal gedrag duidelijk getoond,’ aldus de verklaring van het Witte Huis.

‘Dergelijke dreigende en ontwrichtende acties vergroten slechts het isolement van het Noord-Koreaanse regime in de regio en onder de andere landen in de wereld.’ In dezelfde verklaring laat hij weten het eens te zijn met de Japanse premier Shinzo Abe, dat Noord-Korea een ernstige en groeiende directe bedreiging voor onder meer de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea vormt.

Japan en Amerika willen de druk op het regime in Noord-Korea verder opvoeren. Eerder liet Trump zich ook al dreigende uit over Noord-Korea: het regime kan rekenen op ‘fire and fury’ (vuur en razernij) als het zich zo provocatief blijft gedragen.

Raket brak in stukken

De raket, die dinsdagochtend even voor zessen (lokale tijd) werd gelanceerd, legde een afstand af van 2.700 kilometer en bereikte een hoogte van 550 kilometer. Het projectiel werd afgevuurd in de richting van Japan, en vloog over het noorden van het land heen. De bevolking op het eiland Hokkaido werd via stadsluidsprekers en sms-berichten gevraagd om dekking te zoeken. Ook werd het openbaar vervoer tijdelijk stilgelegd. Maar de raket vloog over het eiland heen en brak vervolgens in drie stukken.

Vooral Japan reageerde ontsteld op de jongste actie van Noord-Korea. Abe sprak van een ‘roekeloze actie’ en een ‘serieuze dreiging voor ons land’. Japan, Amerika en Zuid-Korea willen dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties snel bijeenkomt over de kwestie. Dat zou vrijdag gebeuren.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.