Scriptieprijs

Samoa-studie is beste scriptie van 2020 over Amerikaanse geschiedenis

30 mei 2021Leestijd: 2 minuten

Een verhandeling over de Amerikaanse bemoeienis met het Polynesische eilandrijk Samoa is uitgekozen tot beste scriptie over de Amerikaanse geschiedenis van het afgelopen jaar. Vrijdag 29 mei kreeg auteur Melanie van der Elsen van de Radboud Universiteit in Nijmegen voor deze studie de Theodore Roosevelt American History Award 2021 uit handen van juryvoorzitter prof.dr. Giles Scott-Smith van de Universiteit Leiden.

De Theodore Roosevelt American History Award (TRAHA) is een initiatief van het Roosevelt Institute for American Studies (RIAS) in Middelburg en de Netherlands American Studies Association. De prijs, die dit jaar voor de 34ste keer is uitgereikt, wordt gesponsord door EW en is uitgereikt tijdens de jaarlijkse Amerikanistendag.

De geschiedenis van Samoa en de macht van de Verenigde Staten

Volgens Scott-Smith was de jury, die verder bestond uit  Markha Valenta (Universiteit Utrecht), Emma van Toorn (vorig jaar winnaar van de TRAHA) en Arendo Joustra (EW), onder de indruk van de algehele kwaliteit van alle scripties. Er was consensus over een handvol scripties die zich onderscheidde van de rest. Doorslaggevend was een duidelijk perspectief op de Amerikaanse geschiedenis.

Uiteindelijk beoordeelde de jury de studie On The Edge Of Empire: Agency and Imperialist Practices in the US Territory of American Samoa van Melanie van der Elsen als beste. Scott-Smith: ‘Haar betoog is genuanceerd en ze integreert de geschiedenis van Samoa met een verkenning van de macht van de Verenigde Staten en ze maakt daarbij gebruik van een breed scala aan primaire en secundaire bronnen. Amerikaans Samoa is zelden op deze manier onderzocht. De scriptie toont de complexiteit, diversiteit en relevantie van American Studies als een kritisch onderzoeksgebied, en gaat zelfbewust in op bestaande wetenschappelijke debatten.’

De handel in slaven door Amerikaanse jezuïeten

Een speciale vermelding van de jury kreeg Katharina Kunze van de Universiteit van Amsterdam voor haar scriptie Slavery in Georgetown: The 1838 Slave Sale as a Jesuit Response to Slavery between Rome and American Acceptance. De jury vond de studie goed geschreven en opgebouwd: ‘Een krachtig verhaal  dat Georgetown in het centrum plaatst van het bredere debat over slavernij en de oprichting van de moderne Amerikaanse natie.

De andere genomineerde scripties waren:

Bram Eenink (Universiteit Leiden), It is Happening Here: The Second American Civil War in Fiction.

Rebecca Heuvelmans (Rijksuniversiteit Groningen), Ovaries in the Oval Office: The (Meta-)Viewing Experience of the (Sexual) Body of the Female (Vice-)Presidential Hopeful on Screen.

Lucas Holzhausen (Universiteit van Amsterdam), The Traveler: David F. Dorr and Inversions of Power.

Maaike Kooijman (Rijksuniversiteit Groningen), Mama Grizzlies, Back-Alley-Media, and the Paradox of Success, Change, and Continuity in the Anti-Abortion Movement.

Mae Müller (Nijmegen), From Pastoral Gardens to Weatherworn Wastelands: On the Tracks of Nature in Beasts of the Southern Wild

Eva Rouwmaat (Universiteit Leiden), Fly Me To The Moon: The President’s Science Advisers and the Politicisation of Space Exploration.