coronavirus

Trump wil immigratie staken in strijd tegen corona

21 april 2020Leestijd: 3 minuten

President Donald Trump heeft een tijdelijk verbod op legale immigratie naar de Verenigde Staten aangekondigd in een tweet. Hij wil dit verbod per decreet invoeren. De stop is volgens hem nodig in de strijd tegen het coronavirus. Terwijl Trump Amerika afgrendelt, neemt de druk toe om de economie in het land weer op te starten.

Wat houdt Trumps plan in?

In zijn tweet schrijft de president: ‘Wegens de aanval van de onzichtbare vijand, en om banen van Amerikaanse burgers te beschermen, zal ik een decreet ondertekenen dat immigratie naar de Verenigde Staten tijdelijk opschort’. Trump noemt het coronavirus vaker ‘de onzichtbare vijand’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Legale immigratie naar de Verenigde Staten wordt tijdelijk onmogelijk. Wat de gevolgen zijn, is nog onduidelijk. Vooral voor wie in afwachting is van een visum of een verblijfsvergunning, een zogenoemde green card, kan dat vervelende gevolgen hebben. Vaak gaat dat om kinderen, verloofden of andere naaste familieleden. Mogelijk kunnen honderdduizenden mensen die een immigratievisum of zelfs een verblijfsvergunning hebben het land niet meer in.

Waarom neemt Trump dit besluit?

De president staat aan het begin van zijn campagne voor de verkiezingen in november. Immigratie speelt een grote rol voor Trump die alle illegalen wil stoppen en legale migratie zoveel mogelijk wil beperken. In 2016 heeft Trumps harde toon over immigranten een belangrijke rol gespeeld bij zijn zege in de race om het presidentschap.

Nooit eerder in de geschiedenis van de Verenigde Staten sloot het land de grenzen voor legale immigranten – ook niet tijdens de Spaanse griep epidemie in 1918. De Amerikaanse president heeft waarschijnlijk wel het recht om zo’n besluit te nemen. Het Hooggerechtshof oordeelde in 2018 dat Trumps toenmalige inreisverbod legaal was. Tegen het verbod, waarbij reizigers uit moslimlanden werden geweerd, waren rechtszaken aangespannen.

Hoe ver heeft het coronavirus zich verspreid in Amerika?

New York is het zwaarst getroffen, maar daar loopt het dodental dagelijks nog nauwelijks op. In de stad zijn meer dan 10.000 mensen aan COVID-19 bezweken. Ruim 136.000 mensen zijn besmet of besmet geweest. In de hele Verenigde Staten zijn meer dan 37.000 mensen gestorven aan de gevolgen van het virus.

Daarmee telt het land de meeste coronadoden ter wereld. Toch loopt de druk op Trump op om de anticoronamaatregelen te versoepelen.

Waarom is er protest tegen de maatregelen?

In diverse Amerikaanse steden is de afgelopen dagen door honderden mensen geprotesteerd tegen de lockdown-maatregelen. Activisten met Amerikaanse vlaggen en borden met teksten als Live free or die stonden bij overheidsgebouwen. Zij zijn tegen de strenge maatregelen die in hun staat zijn genomen om verspreiding van het coronavirus in te dammen. In vrijwel alle vijftig Amerikaanse staten zijn winkels en horeca dicht en is de bewegingsruimte van burgers beperkt.

Volgens de demonstranten, onder wie gemaskerde en zwaar bewapende personen, past dat niet in een vrij land als Amerika en geeft het onnodige schade aan de economie. De afgelopen vier weken raakten 22 miljoen Amerikanen hun baan kwijt.

President Trump gaf op Twitter steun aan de activisten door te stellen dat sommige staten moeten worden ‘bevrijd’ van de strenge regels. Intussen verlengde Trump zelf de richtlijnen om sociale contacten te beperken en de herstart van de economie uit te stellen. De president had eerder gezegd te hopen dat de economie na Pasen weer zonder beperkingen kon draaien. Dat is nu verschoven naar begin mei.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.