‘Terecht dat Trump noodtoestand wil uitroepen voor grensmuur’

15 februari 2019Leestijd: 2 minuten
Donald Trump. Foto: AFP

Een nieuwe shutdown van de Amerikaanse overheid is voorkomen. Het Huis van Afgevaardigden stemde in met een wetsvoorstel voor het financieren van nieuwe veiligheidsbarrières aan de grens met Mexico. Maar in de begroting is daarvoor slechts 1,4 miljard dollar gereserveerd, terwijl president Donald Trump om 5,7 miljard heeft gevraagd.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Om er toch voor te zorgen dat de door Trump gewenste muur er komt, is de president van plan de gedeeltelijke noodtoestand uit te roepen. Zo kan hij buiten het Congres om geld vrijmaken om de muur te bouwen. Volgens de president is er aan de grens met Mexico een humanitaire en veiligheidscrisis gaande. Met de muur hoopt Trump een einde te maken aan illegale immigratie en mensen- en drugssmokkel vanuit Mexico en andere Latijns-Amerikaanse landen.

Democraten tegen noodtoestand: ‘Grof misbruik van presidentiële macht’

De Democraten zijn fel tegen het uitroepen van de State of Emergency, die in de regel alleen wordt gebruikt als zich natuurrampen of crises in het buitenland voordoen. De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi zegt in een verklaring dat het uitroepen van de noodtoestand om de muur te bouwen ‘een wetteloze daad en grof misbruik van de presidentiële macht’ is. Bovendien vindt de Democratische partij dat er van een crisis aan de grens helemaal geen sprake is.

Wat vindt u? Is het bouwen van de muur aan de zuidgrens zo urgent dat het gerechtvaardigd is om de noodtoestand uit te roepen? Of is er geen sprake van een humanitaire crisis, en gaat een State of Emergency te ver? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.