De grootste uitdagingen voor Trump in 2019

02 januari 2019Leestijd: 4 minuten
US - IRAQ - POLITICS

De overheid zit nog op slot, de eerste Democratische tegenstrevers melden zich en Robert Mueller gaat in stilte door met zijn onderzoeken. Het jaar 2019 brengt voor president Donald Trump een hoop uitdagingen mee. Dit zijn de vier grootste die Trump kan verwachten in het derde jaar van zijn presidentschap.

Republikeinen hebben niet meer alle macht in handen

Donderdag is het zover, dan wordt het nieuwe Amerikaanse Congres ingezworen. De nieuwe politieke verhoudingen zijn niet in het voordeel van de president. In het Huis van Afgevaardigden nemen de Democraten de macht over van de Republikeinen. 223 Democraten staan tegenover 199 Republikeinen. In de Senaat werd de macht van de Republikeinen juist uitgebreid en zijn er 47 Democraten en 53 Republikeinen.

Lees ook dit stuk uit het weekblad

Trump laat impopulaire shutdown voortdurenDonald Trump

Het nieuwe Congres begint midden in een politieke storm. Een kwart van de Amerikaanse overheid is gesloten door onenigheid over de begroting. Hoe langer die shutdown duurt, des te kostbaarder die wordt. Vermoedelijk zal Nancy Pelosi de nieuwe ‘speaker’ van het Huis worden en daarmee ook de machtigste Democraat in Washington.

De macht van Pelosi en de Democraten in het Huis van Afgevaardigden kan Trump flinke kopzorgen bezorgen. Zij kunnen mensen onder ede verhoren en eigen onderzoeken beginnen. Zo is al aangekondigd dat ze van plan zijn de belastingaangiften van de president op te vragen. Die weigerde hij vrij te geven. De aangiften kunnen informatie onthullen over het vermogen van de president en zijn inkomstenbronnen.

Weerstand komt niet alleen van de Democraten. Aankomend senator Mitt Romney schreef dinsdag een opiniestuk in The Washington Post waarin hij flinke kritiek uit op de president. Volgens de voormalige Republikeinse presidentskandidaat schiet de president ‘te kort’ in het verenigen van het in zijn ogen verdeelde land.

Speciaal aanklager Mueller zet onderzoek door

Het is onderwerp van menig tweet van Trump: het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller. Volgens Trump is het een geldverslindende ‘heksenjacht‘ die per direct gestopt zou moeten worden. Ondanks meerdere aanklachten, veroordelingen en personen die meewerken aan het onderzoek, is er nog altijd weinig over bekend.

Een aantal belangrijke figuren in het onderzoek van Mueller wacht nog op  veroordeling. Zo zal Paul Manafort, de voormalige campagneleider van Trump, waarschijnlijk op 5 maart zijn straf van de rechter te horen krijgen. Aanvankelijk werkte Manafort mee aan Muellers onderzoek, maar die samenwerking liep onverwacht spaak.

Ook de voormalige veiligheidsadviseur van Trump, Michael Flynn, zou afgelopen december al zijn veroordeling horen, maar dat werd uitgesteld. Flynn werkt nog wel mee aan Muellers onderzoek. Hij hoopt daardoor een lagere straf te krijgen.

Zo zijn er nog veel losse eindjes in Muellers onderzoek. Volgens de Amerikaanse tv-zender NBC News zou Muellers eindrapport op zijn vroegst in februari klaar zijn. Dat rapport wordt opgestuurd naar de minister van Justitie. Die beslist over het vervolg van het onderzoek en wat de eventuele gevolgen voor Trump zijn.

De turbulente economie

Trump ziet de beurskoersen als een hartfilmpje van zijn presidentschap. En die waren de dagen voor Kerstmis zeer onrustig. Nog nooit kenden de Amerikaanse beurzen zo’n slechte laatste dag voor Kerst als in 2018. Na de Kerst volgde enig herstel, maar dat kon niet voorkomen dat 2018 het slechtste jaar op de beurs was sinds 2008.

Vrees voor een economische recessie lijkt niet nodig te zijn, maar de economie van Amerika zal minder snel groeien volgens economen. De zakenbank Goldman Sachs voorziet dat de groei van de Amerikaanse economie zal afnemen tot wel 1,6 procent in het vierde kwartaal van 2019. Dat is aanzienlijk lager dan in 2018. Zo groeide in het derde kwartaal van vorig jaar de economie met 3,5 procent.

De Democratische tegenstrever

De eerste kandidaten die de president uitdagen, melden zich al. De bekendste is Elizabeth Warren, die op Oudejaarsdag haar campagne voor het presidentschap is begonnen. Warren is Senator namens Massachusetts en staat bekend als zeer links. Ze wil strijden tegen racisme en pleit voor strengere regels voor Wall Street en minder wapenbezit.

Lees ook dit stuk over de Democraten: Juicht links Amerika te vroeg om nieuw talent?

Warren is niet de enige kandidaat die zich meldt namens de Democratische Partij. Ook een oud-minister uit Barack Obama’s regering liet weten zich kandidaat te willen stellen, net als een voormalig Congreslid. Tot dusver is Warren de bekendste kandidaat en daarvan is Trump zich ook bewust.

Want in een reactie op haar bekendmaking schoot de president in zijn bekende campagnestand. Volgens de president kan hij niet inschatten of Warren succesvol kan zijn. Dat moet volgens Trump gevraagd worden aan haar psychiater.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Dat de campagne om het presidentschap van 2020 zo vroeg begint, biedt Trump ook een kans. Hij is op z’n sterkst als hij wordt uitgedaagd en op campagnetournee moet. In zijn felle uithaal naar Warren laat de president al blijken getergd te zijn en nergens voor terug te deinzen. Met die houding treedt hij de uitdagingen van komend jaar tegemoet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.