#American Dreamers

Florida: Democraten mikken op christenen

29 oktober 2018Leestijd: 2 minuten

De staat Florida  vormt het brandpunt van de komende midterm-verkiezingen. Interview met Chris King, tweede man van de Democratische kandidaat-gouverneur in The Sunshine State.

Het is nog vroeg op zondagochtend, maar de County Club in Jupiter, Florida is om tien uur al goedgevuld. Met uitzicht over de golfbaan houdt de Democratische Partij hier een fundraiser om geld in te zamelen voor de komende verkiezingen op 6 november. Partijleden betalen 25 dollar voor een ontbijt met verse pannenkoeken en bacon.

AmericanDreamersMeld je hier gratis aan voor de Amerika Update, de wekelijkse nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen over de Verenigde Staten. Elke vrijdag in je mailbox.

De belangrijkste gast van de ochtend is Chris King, hij is ‘kandidaat luitenant-gouverneur‘. Als hij wordt verkozen, is hij de één na machtigste man in de staat die ruim twintig miljoen inwoners telt. Met een vurige speech warmt King de zaal op. Hij prijst Andrew Gillum, de kandidaat voor het gouverneurschap.

De eerste zwarte gouverneur

Gillum kan de eerste zwarte gouverneur in Florida worden. Volgens King zit de kracht van hun kandidaatstelling voor het leiderschap van de staat in hun relatieve jeugdigheid. King werd deze week 40, Gillum (39) is een paar maanden jonger. Na zijn praatje heeft King tijd voor vragen van een groep Nederlandse journalisten.

Waarom is Florida een belangrijke staat om op te letten tijdens de verkiezingen op 6 november?
King: ‘Er zijn hier drie onderwerpen belangrijk, de eerste is dat wij onze Democratische Senator opnieuw verkiezen. Hij kan in Washington het verschil maken. Sowieso is dit de belangrijkste race van het hele land. In 1994 werd voor het laatst een Democratische gouverneur verkozen in Florida, wij kunnen daarin verandering brengen. En wij willen vanuit Florida weerstand bieden tegen Donald Trump. En dat doen we door, en dat is misschien wel het belangrijkst, voor het eerst in Florida een zwarte gouverneur te kiezen.’

Wat zijn de belangrijkste onderwerpen die spelen in Florida?
King: ‘Mensen zien Florida als The Sunshine State. Ze genieten van het mooie weer, studeren hier, maar vertrekken dan om veertig jaar elders te werken en als ze met pensioen gaan, komen ze terug. Dat wil ik veranderen. Ik ben zelf entrepreneur, heb mijn eigen zaak uit de grond gestampt. Tegen al die jongeren die hier studeren, wil ik zeggen: blijf hier, wij maken deze staat modern en aantrekkelijk om te ondernemen. En wij zijn de enige partij die spreekt over klimaatverandering en maatregelen wil treffen.’

U bent een christen, normaal gesproken zijn ‘evangelicals’ Republikeins. Hoe zet u uw geloof in tijdens deze verkiezingsstrijd?
King: ‘De Democraten hebben het laten liggen als het over geloof gaat. We hebben het geloof weggeven aan de Republikeinen, terwijl dat niet nodig is. Ook als gelovige ben je welkom bij de Democraten. Ik probeer dat te laten zien. Ik ben gelovig en zeer progressief. Ik zoek de verbinding tussen religies. ik ga naar moskeeën, kerken, synagogen, en praat met mensen over hun geloof, hun zorgen en wat ik voor ze kan doen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.