Verenigde Naties

Rapport: Kim niet gestopt met nucleair programma

04 augustus 2018Leestijd: 2 minuten

Ondanks de beloften heeft Noord-Korea zijn nucleaire en raketprogramma’s niet gestaakt en gaat het land door met het overtreden van sancties die eerder door de Verenigde Naties (VN) werden uitgevaardigd. Noord-Korea heeft onder meer geprobeerd om wapens en ballistische raketten te leveren aan Houthi-rebellen in Jemen.

Dat staat in de vertrouwelijke halfjaarlijkse rapportage die vrijdag aan de VN is overhandigd, en is ingezien door persbureau Reuters. Volgens de experts die het rapport opstelden, worden de VN-sancties systematisch ondermijnd door de ‘misleidende praktijken’ van Noord-Korea.

Wapenleveranties aan Houthi’s en schendingen van textielban

Naast de pogingen om wapens te leveren aan de Houthi-rebellen, heeft het land volgens dit rapport de verboden militaire samenwerking met Syrië tot in zeker 2017 doorgezet. Ook zijn de pogingen om via schepen op zee illegaal olie en kolen in te slaan, toegenomen in ‘reikwijdte, schaal en raffinement’.

Ook schond Noord-Korea de ban op textiel, en exporteerde goederen met een waarde van meer dan 100 miljoen dollar tussen oktober vorig jaar en maart dit jaar naar China, Ghana, India, Mexico, Sri Lanka, Thailand, Turkije en Uruguay.

Ook inlichtingendiensten VS verdenken Noord-Korea van raketbouw

Dit alles gebeurde voor de top tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in juni. Kort daarna opperden Rusland en China dat de VN-Veiligheidsraad de sancties tegen Noord-Korea moet versoepelen.

Eerder deze week schreef The Washington Post dat Noord-Korea volgens Amerikaanse inlichtingendiensten nog steeds raketten bouwt. Ook zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo dat het land nog steeds splijtstoffen voor kernbommen maakt.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.