Iran-deal

Trump tegen Rouhani: ‘Waag het niet ons te bedreigen’

23 juli 2018

De Amerikaanse president Donald Trump haalt op Twitter hard uit naar de Iraanse president Hassan Rouhani. ‘Waag het niet om de Verenigde Staten nog eens te bedreigen, of je zult de consequenties ondervinden,’ schrijft Trump maandag in hoofdletters.

‘We zijn niet langer een land dat je krankzinnige woorden van geweld en dood accepteert! Wees voorzichtig!’

Donald Trump en Sauli Niinisto

Lees ook de column van Afshin Ellian: Wordt Trump de Reagan van deze tijd?

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo haalde zondag uit naar Iran. De Iraanse leiders hebben volgens hem meer weg van ‘de maffia dan een regering’. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Zarif en president Hassan Rouhani noemde hij stromannen voor ‘de ayatollahs internationale oplichterskunsten’. Pompeo deed zijn uitspraken tijdens een toespraak in Californië.

In zijn ‘Supporting Iranian Voices’-speech kondigde Pompeo aan dat de Verenigde Staten met een radio-, televisie- en internetkanaal komen dat 24 uur per dag uitzendingen zal verzorgen in Farsi. ‘Wij zullen de lang genegeerde stem van het Iraanse volk steunen,’ zei hij in Simi Valley, in Californië, voor een publiek van voornamelijk Iraanse Amerikanen.

Pompeo krijgt veel bijval

Op Twitter kreeg Pompeo veel bijval. Onder de hashtag #IslamicRegimeMustGo spreken Iraanse journalisten en actievoerders hun steun voor de minister uit.

Een hooggeplaatste Iraanse generaal heeft schouderophalend gereageerd op de dreigementen, meldt persbureau AP. ‘Niets dan psychologische oorlogsvoering,’ zegt Gholam Hossein Gheibparvar. Hij staat aan het hoofd van de paramilitaire vrijwilligerstak Basij van de Iraanse Revolutionaire Garde. Trump zou volgens hem ‘niet durven’ om militaire actie tegen Iran te ondernemen.

Iran dreigt olie-export af te sluiten

De tweet van Trump en de toespraak van Pompeo volgen op dreigende woorden van de Iraanse president gisteren bij een bijeenkomst met Iraanse diplomaten.

‘Amerika moet weten dat oorlog met Iran de moeder van alle oorlogen is,’ sprak Rouhani. ‘Meneer Trump, speel niet met de staart van de leeuw, dat kan alleen maar tot spijt leiden.’

Lees ook: Onbehouwen, ongeliefd en toch succesvol: hoe doet Trump het?

Wat houdt Iran-akkoord in?

Het verdrag is in 2015 gesloten en geldt als het belangrijkste wapenfeit in het buitenlandbeleid van de regering-Obama. Afgesproken is om de draconische sancties die Iran waren opgelegd te verlichten, mits Iran de ontwikkeling van nucleaire centrales stopzet. Volgens critici worden deze centrales gebruikt voor de productie van kernwapens. Iran ontkent dat. Het akkoord is getekend door Amerika, Frankrijk, Duitsland, Iran, China en het Verenigd Koninkrijk.

Nieuwe sancties tegen Iran

De relatie tussen beide landen is al langer gespannen sinds Trump in mei de Iran-deal opzegde. Daarbij kondigde de president ook nieuwe economische sancties aan. Die worden in de komende maanden stapsgewijs van kracht. Rohani op zijn beurt dreigt met het blokkeren van olie-exportroutes in de Perzische golf. De Verenigde Staten willen daarom zo snel mogelijk van hun afhankelijkheid van olie af en roepen bondgenoten op hetzelfde te doen.

Iran dreigde begin juli ook de samenwerking met het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) op een laag pitje te zetten. ‘De nucleaire activiteiten van Iran zijn altijd voor vreedzame doeleinden geweest, maar het is Iran die beslist of er wordt samengewerkt met de IAEA,’ zei Rohani daarover.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.