Verenigde Staten

Ophef over ‘immoreel en wreed’ scheiden van migratiegezinnen

18 juni 2018Leestijd: 3 minuten

De Verenigde Naties willen dat de regering van Donald Trump onmiddellijk stopt met het scheiden van immigrantenkinderen van hun ouders. Zeid Ra’ad al-Hussein, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties noemde het Amerikaanse immigrantenbeleid ‘gewetenloos’.

Tijdens een persconferentie over de kwestie zegt de Amerikaanse president Donald Trump dat de Verenigde Staten ‘geen migrantenkamp’ worden, ‘niet terwijl ik aan het roer sta’. Hij noemt immigratie de ‘oorzaak van alle problemen die we hebben’, en geeft de Democraten daarvan de schuld.

Het scheidingsbeleid zorgde maandag voor een storm van kritiek, onder meer van de Verenigde Naties. Ook first lady Melania Trump vindt het verschrikkelijk dat kinderen van hun ouders worden gescheiden aan de grens. Volgens haar woordvoerder vindt ze ook dat ‘de Amerikaanse regering het hart moet laten spreken’.

Lees ook deze column van Rik Kuethe: Niet alleen Trump bekritiseerd vanwege boerse stijl

De opmerkingen van de twee hebben betrekking op het fel omstreden ‘zerotolerancebeleid’ gericht tegen illegale immigratie. Daarbij worden illegalen strafrechtelijk vervolgd en van hun kinderen gescheiden. Het verharde beleid heeft ertoe geleid dat in de afgelopen zes weken circa tweeduizend kinderen door Amerikaanse medewerkers van de immigratiedienst van hun ouders zijn gescheiden, nadat ze de grens waren overgestoken. Ruim honderd van hen zijn jonger dan 4 jaar. De beelden die media hiervan hebben verspreid, hebben veel Amerikanen geschokt.

Volwassen immigranten die illegaal de grens oversteken of dit proberen te doen, worden in hechtenis geplaatst en vervolgd. Hun kinderen komen onder toezicht te staan in enorme opvangcentra. Dat zijn onder meer verbouwde supermarkten en leegstaande warenhuizen.

Lees verder onder afbeelding.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Een voorganger van Melania, Laura Bush, noemde in The Washington Post het beleid ‘wreed, immoreel en hartverscheurend’. Laura Bush is de vrouw van de Republikein George W. Bush die van 2001 tot 2009 president was. Ze herinnerde eraan welke schande Amerika ten deel viel toen het land Amerikanen van Japanse komaf in kampen opsloot in 1941. De beelden van de opgesloten migrantenkinderen doen denken aan die donkere tijd in Amerika, aldus Laura Bush.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zondag in een tweet gereageerd op de problematiek, die volgens hem de schuld is van de Democraten.

‘Democraten kunnen hun gedwongen familiescheiding bij de grens herstellen door samen te werken met de Republikeinen aan nieuwe wetgeving, voor de verandering,’ schreef Trump.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Eerder werden mensen die zijn opgepakt wegens het illegaal binnenreizen met hun kinderen aangehouden en opgesloten. In het nieuwe beleid van Trumps minister van Justitie Jeff Sessions kunnen de kinderen niet bij hun ouder(s) blijven, omdat zij juridisch niet strafrechtelijk worden vervolgd en niet in voorlopige hechtenis kunnen genomen.

Het Huis van Afgevaardigden kan in theorie deze week al stemmen over een wetsvoorstel dat het probleem moet aanpakken. Leden zouden dan kunnen stemmen voor een wet waarbij de kinderen alsnog bij de ouders mogen verblijven als zij in hechtenis zitten. Dit pakt het onderliggende probleem niet aan: zodra de ouders worden veroordeeld voor het illegaal oversteken van de grens zonder papieren, worden de kinderen alsnog van hen gescheiden. Dit gebeurt met iedere Amerikaan die achter de tralies komt.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.