Amerika

Trump maakt einde aan scheiden migrantengezinnen na ophef

20 juni 2018Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse president Donald Trump ondertekent woensdag een decreet waarmee de problemen rond de scheiding van kinderen en hun ouders die illegaal de Verenigde Staten zijn binnengekomen worden opgelost. Zijn besluit volgt de grootschalige ophef over deze procedure.

Trump geeft illegale immigranten met kinderen voorrang bij de afwikkeling van de procedures na hun aankomst in de Verenigde Staten. De betreffende gezinnen zullen bovendien in de detentiecentra bij elkaar mogen blijven. Dat heeft een regeringsofficial bekendgemaakt. Het gaat om een zogenaamde ‘executive order’ waarmee hij de regering een opdracht geeft. Trumps strengere immigratiebeleid zorgt wereldwijd voor ophef, ook vanuit zijn eigen Republikeinse partij.

Geen einde aan zerotolerance-beleid

Daarnaast uitten de Verenigde Naties, zijn eigen vrouw First Lady Melania Trump en haar voorganger Laura Bush eerder deze week hun verontwaardiging.

Sinds de invoering van het beleid half april, zijn ongeveer 2.300 kinderen gescheiden van hun ouders. Dat gebeurt vooral in de zuidelijke grensstaat Texas. De ouders zitten in de gevangenis in afwachting van hun rechtszaak.

Het scheiden van ouders en kinderen is deel van het zerotolerance-beleid dat Trump voert tegen illegale immigratie, waarbij illegalen strafrechtelijk worden vervolgd en vastgezet terwijl hun kinderen in enorme opvangcentra moeten verblijven. Dat zijn onder meer verbouwde supermarkten en leegstaande warenhuizen. Beelden die hiervan zijn verspreid, leidden tot een storm van kritiek, waarna Trump de schuld bij de Democraten legde. Volgens hem frustreren zij nieuwe immigratiewetgeving. Trump benadrukte woensdag dan ook dat zijn decreet niet betekent dat er een einde komt aan het zerotolerance-beleid van de Verenigde Staten.

Maandagavond zei Trump dat ‘kinderen worden gebruikt door sommige van de ergste criminelen op aarde als middel om ons land binnen te komen’. Hij noemde Midden-Amerikaanse landen ten zuiden van de grens ‘de gevaarlijkste plaatsen ter wereld’. De misdaad die daar welig tiert, wordt wat Trump betreft niet geïmporteerd naar de Verenigde Staten.

Scheidingen ook al onder Obama

Veel Democraten en hun aanhangers menen dat het tegen de wet is om kinderen van hun ouders te scheiden en op te sluiten in kooien. Die laatste maatregel is niet nieuw, zei de Democraat Henry Cuellar, lid van Het Huis van Afgevaardigden namens de staat Texas, dinsdag. Cuellar meent dat lang niet alle kinderen met hun ouders reizen, maar vaak ook met een voogd of een andere volwassene. In zo’n geval is het wel toegestaan om ze te scheiden, meent hij.

Cuellar gaf maandagavond aan dat er ook onder president Barack Obama al detentiecentra voor kinderen waren. Volgens de Texaan wilde Obama’s regering dat beleid ‘stil houden’. Uit zijn uitspraken blijkt echter niet dat de vorige regering de kinderen van hun ouders scheidde. Mogelijk ging het om minderjarigen die alleen reisden.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.