Midden-Oosten

Kushner: vredesplan Trump komt snel, met of zonder Abbas

24 juni 2018Leestijd: 3 minuten

De Amerikaanse president Donald Trump maakt binnenkort zijn vredesplan voor het Israëlisch-Palestijnse conflict bekend. Dat zegt zijn adviseur en schoonzoon Jared Kushner, die de afgelopen week door het Midden-Oosten reisde voor onderhandelingen. Volgens Kushner komt dat vredesplan er met of zonder instemming van Mahmoud Abbas, een uitspraak die woede wekt bij de Palestijnen.

Trump wil zich met zijn plan vooral richten op het verbeteren van de economische situatie van de Palestijnen, aldus Kushner in een interview met de Palestijnse krant Al Quds – Arabisch voor Jeruzalem. Volgens hem kunnen ‘enorme investeringen in infrastructuur, beroepsopleidingen en economische stimulering’ zowel in Gaza als op de Westelijke Jordaanoever tot grote vooruitgang leiden.

AmericanDreamersMeld je hier gratis aan voor de Amerika Update, de wekelijkse nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen over de Verenigde Staten. Elke vrijdag in je mailbox.

Wanneer vrede wordt bereikt tussen de Israëliërs en de Palestijnen, denkt Kushner dat de welvaart van Israël, volgens hem ‘het Silicon Valley van het Midden-Oosten‘, snel kan doorsijpelen naar de Palestijnen. Een vredesdeal kan er volgens Trumps schoonzoon toe leiden dat de economieën van de Midden-Oosterse landen ‘meer met elkaar verweven raken, inclusief de Jordaniërs en de Egyptenaren’.

Kushner: ‘Hamas en Abbas moeten bevolking niet langer gebruiken als pionnen’

Wel benadrukt Kushner dat de overheden van Gaza en de Westelijke Jordaanoever – respectievelijk terreurorganisatie Hamas en de Palestijnse Autoriteit (PA) – moeten stoppen hun bevolking ‘te gebruiken als pionnen’: ‘Het verhaal van slachtofferschap kan op dit moment goed aanvoelen en krantenkoppen opleveren, het helpt niets bij het verbeteren van levens.’ Kushner laakt het gebruik van hulpgeld voor het graven van ‘terreurtunnels’ en de vele raketten vanuit Gaza. De afgelopen week werden er opnieuw tientallen afgeschoten op het zuiden van Israël.

Ook uit Kushner kritiek op Mahmoud Abbas, president van de PA, die ‘de afgelopen 25 jaar niet van standpunt veranderd’ zou zijn. Kushner betwijfelt of hij openstaat voor concessies. Daarmee doelt hij op de Oslo-akkoorden van 1993, toen de PA werd opgericht, waardoor de Palestijnen (beperkt) zelfbestuur kregen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. In 2005 trok Israël zich zelfs volledig terug uit Gaza, waarna Hamas de macht greep na een bloedige burgeroorlog met de politieke partij Fatah van de PA.

Lees ook: Waarom het Westen geen oog heeft voor interne strijd Palestijnen

Zelf sprak Kushner – die de afgelopen week onder meer Israël, Saudi-Arabië, Qatar, Egypte en Jordanië bezocht – niet met Abbas, omdat die de Amerikaanse onderhandelaars niet wil ontmoeten. ‘Als president Abbas terug wil komen naar de onderhandelingstafel, zijn we klaar om met hem te praten,’ aldus Kushner, ‘Maar als hij dat niet wil, maken we het plan waarschijnlijk alsnog openbaar.’

Tegenover de Israëlische televisiezender Channel 10 reageerde Saeb Erekat, die namens de PA het woord voert over de vredesonderhandelingen, woedend. ‘Deze hele regering (van Trump, red.) is vooringenomen ten opzichte van Israël.’ Hij klaagt dat Kushner niet uit is op een tweestatenoplossing met een zelfstandige Palestijnse staat, maar in plaats daarvan komt met ‘een plan dat Israëls koloniale overheersing over Palestijns land bestendigt’. Economische vooruitgang zal volgens Erekat niet genoeg zijn: ‘Palestijnse rechten zijn niet te koop.

Trump wekte Palestijnse woede met verhuizing ambassade en hulpgeld

Sinds Trump in december besloot Jeruzalem te erkennen als ‘ongedeelde hoofdstad’ van Israël en er de Amerikaanse ambassade te vestigen, zijn de Palestijnen woedend op Amerika. De opening van die ambassade op 14 mei – toen ook gewelddadige rellen bij de grens tussen Israël en Gaza uitbraken, waarbij tientallen Palestijnse doden vielen – werd verricht door Kushner en zijn vrouw Ivanka Trump.

De Amerikaanse president besloot dit jaar ook al het hulpgeld aan de Palestijnse vluchtelingenorganisatie UNRWA van de Verenigde Naties te halveren, en de Palestijnen geen geld meer te geven zolang ze terroristen en hun families sponsoren. In maart noemde Abbas de Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman een ‘hondenzoon’. In het Arabisch is het een grove belediging om met een hond te worden vergeleken: de viervoeters zouden tot de laagste en onreinste diersoorten behoren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.