Noord-Korea

Kim zegt toe: werken aan nucleaire ontwapening

12 juni 2018

De Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hebben elkaar dinsdagochtend de hand geschud tijdens een historische top in Singapore. Het was de eerste keer dat de leiders van de Verenigde Staten en Noord-Korea elkaar ontmoetten.

Dinsdagochtend, na een gesprek onder vier ogen dat 38 minuten duurde, ondertekenden Trump en Kim een verklaring. Tijdens de persconferentie die Trump dinsdagochtend om 10.30 uur gaf, lichtte hij die overeenkomst verder toe. De Amerikaanse president bevestigde dat Kim heeft toegezegd te zullen werken aan ‘volledige denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dat betekent ook dat de Verenigde Staten hun kernwapens uit Zuid-Korea verwijderen. Verder zal Noord-Korea helpen bij de repatriëring van krijgsgevangenen en de lichamen van soldaten die vielen tijdens de Korea-Oorlog (1950-1953). Die is formeel nooit beëindigd, maar als het aan Trump ligt, verandert dat binnenkort: ‘De geschiedenis heeft aangetoond dat vijanden vrienden kunnen worden.’ Ook besprak hij met Kim de mogelijkheid om de overblijfselen van slachtoffers van die oorlog terug te brengen naar hun familieleden in Noord- en Zuid-Korea.

Economische sancties blijven, ‘oorlogsspelletjes’ aan de grens stoppen

Aan de economische sancties die Amerika Noord-Korea heeft opgelegd, komt vooralsnog geen einde, zei Trump. Op vragen van journalisten over de mensenrechtensituatie in Noord-Korea, waar duizenden inwoners honger lijden en in kampen zijn opgesloten, antwoordde de Amerikaanse president dat die kort aan bod is gekomen. Maar het belangrijkste onderwerp was nucleaire ontwapening, die volgens Trump ter plekke zal worden gecontroleerd door Amerikanen en de internationale gemeenschap.

Wat stond er op het spel tijdens de top tussen Trump en Kim? Lees het hier

Een andere afspraak die Trump aan de pers bekendmaakte, is het ‘stoppen van de oorlogsspelletjes’. Hij is voornemens te stoppen met militaire oefeningen in Zuid-Korea. Vorige maand was Kim woedend over de oefeningen die Amerikaanse soldaten daar hielden, waarop het Witte Huis reageerde door per brief aankondigde de top af te gelasten.

Kim wil verleden achter zich laten: ‘Wereld zal grote verandering zien’

Lees het commentaar van Robbert de Witt

Liegen en bedriegen, de Kims kunnen niet anders

‘De wereld zal een grote verandering zien,’ zei de Noord-Koreaanse leider in zijn moedertaal. Hij kondigde aan dat hij en Trump het verleden achter zich willen laten. Trump en Kim, die via tolken met elkaar communiceerden, waren vol lof over elkaar en schudden elkaar geregeld de hand.

Volgens de Amerikaanse president is Kim ‘een intelligente man die van zijn land houdt’. Kort na de ontmoeting vertrok Kim naar Singapore, vanwaar hij terugvloog naar de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang.

Dreigen, draaien, succes: alles over de methode Trump

Op veel vragen van journalisten, zoals de vraag of de volledige denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland aan bod is gekomen, wilde Trump dinsdagochtend vroeg nog niet reageren. Toen een journalist wilde weten of de Amerikaanse president Kim uit zal nodigen op het Witte Huis in Washington antwoordde Trump: ‘Absoluut’. Volgens hem is er inmiddels een ‘speciale band’ tussen beiden ontstaan.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Alexander Pechtold: wat is handtekening Trump waard?

Bij NPO Radio 1 heeft D66-leider Alexander Pechtold gereageerd op het nieuws. Hij trekt de handtekening van Trump in twijfel, waarbij hij verwijst naar de G7-top in de Canadese stad Quebec, toen de Amerikaanse president op het laatste moment besloot om de slotverklaring toch niet te ondertekenen.

Ook laakt Pechtold de wijze waarop Trump omgaat met westerse leiders: ‘Trump is druk bezig dictators te paaien, terwijl hij met vrienden in het Westen op een onbegrijpelijke manier ruzie maakt. En dat laatste vind ik heel gevaarlijk.’ Pechtold wil weten wat premier Mark Rutte (VVD) vindt van de overeenkomst over Noord-Korea en riep hem op om toelichting te geven in de Tweede Kamer.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Rutte en Blok: ‘Stap in de juiste richting’

Dinsdagmiddag zei Rutte dat hij positief is over het streven naar denuclearisatie, maar tegelijkertijd vindt hij niet dat er sprake is van een ‘grote deal’. ‘Er is ook veel kritiek op de Amerikaanse president, soms ook terecht. Maar ik denk dat je hier kan vaststellen dat er in ieder geval een eerste uitkomst is’. Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) geeft op Twitter aan dat hij de overeenkomst ziet als een ‘stap in de juiste richting’.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.