Syrië

Trump: ‘Beest Assad zal boeten voor gifgasaanval’

08 april 2018Leestijd: 3 minuten

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woedend gereageerd op de vermeende gifgasaanval van het Syrische leger op burgers in het plaatsje Douma. ‘President Poetin, Rusland en Iran zijn verantwoordelijk voor de steun aan beest Assad.’

Hiervoor zal een prijs worden betaald, zegt Trump op Twitter. Ook haalde hij opnieuw uit naar zijn voorganger Barack Obama, omdat die niet ingreep in de Syrische burgeroorlog. ‘Deze Syrische ramp had al lang geleden afgelopen kunnen zijn,’ aldus Trump.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Syrisch leger voert aanval met gifgas uit op rebellen’

Vannacht heeft het Syrische leger opnieuw een aanval met gifgas gedaan op de eigen bevolking. Dat zeggen Syrische hulporganisaties. Hierbij zijn naar schatting tientallen mensen gedood en honderden gewond. De Verenigde Staten roepen de internationale gemeenschap op tot een reactie, als de aanval is bevestigd. Dat meldt persbureau Reuters.

De gifgasaanval was in Oost-Ghouta, in het plaatsje Douma, waar nog steeds wordt gevochten tussen het Syrische leger en rebellen. Volgens een Syrische hulporganisatie zijn er tientallen doden, maar de berichtgeving loopt uiteen. Nieuwszender Al-Jazeera meldt ten minste zeventig doden.

Volgens de Syrische hulporganisatie Witte Helmen zijn de meeste slachtoffers vrouwen en kinderen. Raed Al-Saleh, hoofd van de Witte Helmen, zegt dat er waarschijnlijk gebruik is gemaakt van chloorgas, en mogelijk een nog sterker gifgas. Dat zegt hij tegen Al Jazeera. De Verenigde Staten wachten totdat deze berichten zijn bevestigd. Als dit is gebeurd, zullen ze oproepen tot een internationaal antwoord op deze aanval. Rusland wordt opnieuw opgeroepen zijn bondgenootschap met Assad stop te zetten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Syrische regering: beschuldiging ‘lachwekkend’

De Syrische regering ontkent het gebruik van chemische wapens en noemt het bericht dat het leger gifgas inzet ‘lachwekkend’.

Eerder dit jaar zei de Franse president Emmanuel Macron dat Frankrijk Syrië zal binnenvallen als het regime zich opnieuw schuldig maakt aan het gebruik van gifgas. ‘We zullen toeslaan op de plaats waar de bombardementen zijn geweest,’ zei Macron in februari op een persconferentie. Als Assad opnieuw chemische wapens inzet tegen zijn eigen bevolking, dan zal dat resulteren in ‘vergelding en onmiddellijke actie van Frankrijk’.

Buitenlandcolumnist Arend Jan Boekestijn: Eén havik in Washington maakt nog geen oorlog

Vorig jaar gifgasaanval direct afgestraft

Vorig jaar april deed het Syrische leger een aanval met gifgas in de omgeving van het plaatsje Idlib. Daarop volgde een vergeldingsactie van de Verenigde Staten. Vanaf een vliegdekschip werden 59 Tomahawk-raketten afgevuurd op een Syrische vliegbasis.

De Amerikaanse president Donald Trump zei toen dat het van belang is om de inzet van chemische wapens hard te bestraffen. Dat kwam hem destijds op kritiek van Rusland te staan, omdat Trump niet eerst een uitgebreid onderzoek had afgewacht.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.