Iran-deal

Macron wil Trump in het nauw brengen met Poetin en Rohani

30 april 2018Leestijd: 2 minuten

Frankrijk verhoogt de druk op de Amerikaanse president Donald Trump. De Iran-deal moet volgens president Emmanuel Macron koste wat kost doorgaan. Daarom heeft hij aangeklopt bij de Russische president Vladimir Poetin en de Iraanse president Hassan Rohani.

Trump laat al langer doorschemeren van de nucleaire deal met Iran af te willen, en zal uiterlijk op 12 mei een beslissing nemen. Mogelijk kan dat leiden tot een herziening van de deal, maar misschien gaat het akkoord helemaal van tafel. In 2015 werd onder leiding van voorganger Barack Obama een verdrag met Iran gesloten. Daarin werd afgesproken dat de sancties tegen Iran werden verlicht, als het land op zijn beurt de ontwikkeling van kerncentrales stop zou zetten. Die kerncentrales werden mogelijk gebruikt voor het ontwikkelen van kernwapens.

Macron als hoofdrolspeler in de Iran-deal

Derk Jan Eppink over het atoomakkoord met Iran: Trumps wantrouwen tegenover Iran is terechtIRAN DEFENCE ARMY DAY

Dit akkoord, dat destijds werd ondertekend door China, Frankrijk, Amerika, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Iran, dreigt door Amerika te worden opgezegd. Dit is zeer tegen de wens van Emmanuel Macron in. Macron wil bewijzen dat Frankrijk terug is op het wereldtoneel, en was vorige week al bij Trump op bezoek – waar hij het belang van de deal benadrukte. Trump greep de gelegenheid aan om de deal ‘belachelijk’ te noemen. ‘Dit had nooit beklonken moeten worden,’ aldus Trump.

De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, zei zondag:  ‘Als deze deal niet verbeterd wordt, zal Trump zich terugtrekken.’ Dat meldt CNN. Volgens Pompeo is Iran ‘’s werelds grootste sponsor van terrorisme’. Als Trump zich terugtrekt uit de deal maakt dit de weg vrij voor nieuwe sancties tegen Iran.

Macron klopt aan bij Moskou en Teheran

Reden voor Macron om Poetin op te bellen. Volgens het Kremlin dringt zowel Macron als Poetin aan op een ‘volledige uitvoering’ van het nucleair akkoord. Macron werkt hard aan een manier om alle partners van de deal in 2015 achter zich te krijgen. Dit weekend lieten Angela Merkel, de Duitse Bondskanselier en Theresa May, de Britse premier, weten het akkoord te willen behouden.

Zondag heeft Macron gebeld met de president van Iran, Hassan Rohani. Tijdens een telefoongesprek van meer dan een uur heeft hij de wens uitgesproken dat de deal uit 2015 in stand blijft. Dat meldt het Élysée. De huidige deal loopt af in 2025, waarna Iran mogelijk verder zal bouwen aan een kernwapenarsenaal. Macron probeert de deal nu uit te breiden om dit ook in de toekomst te kunnen voorkomen.

Trump snapt de mullahs in Iran beter dan Obama, schreef Arend Jan Boekestijn eerder. 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.