Amerika

Congresverkiezingen: waarvoor kiest Amerika eigenlijk?

12 april 2018Leestijd: 3 minuten

Het tweede jaar van het presidentschap van Donald Trump is in volle gang en dat betekent dat de Congresverkiezingen eraan komen.

Op 6 november kiest het Amerikaanse volk zijn vertegenwoordigers in de Senaat en in het Huis van Afgevaardigden voor de komende jaren. Maar waarvoor kiest een Amerikaan eigenlijk als hij of zij op de verkiezingsdag het stembiljet invult?

 

In de sportzaal van de DaVinci Academy in Ogden, Utah, ging op zaterdagavond Jenny Wilson in gesprek met lokale politici. In een tweet liet ze haar achterban weten dat zij content is met haar bezoek aan de districten Utah County en Weber County. Als Democratische kandidaat voor een Senaatszetel van Utah staat haar een immense uitdaging te wachten: de Republikein en voormalig presidentskandidaat Mitt Romney verslaan in een statewide election.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Rooskleuriger ziet het eruit voor Ben McAdams. In het vierde district van Utah strijdt de Democratische burgemeester van Salt Lake County tegen Mia Love, Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden. Net als in elke andere grote Amerikaanse stad wordt Salt Lake City, dat deels in het vierde district ligt, hoofdzakelijk bevolkt door Democratische stemmers. Dit vergroot de kansen voor McAdams om een district te winnen in een zeer conservatieve en Republikeinse staat als Utah.

Het is de aard van zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden waardoor Wilson en McAdams in deze situatie verkeren.

De staat versus het district

De Senaat telt honderd Senatoren, voor elke staat twee. Iedere Senator heeft een termijn van zes jaar. ‘De Senaat moet de stabiliteit van het land waarborgen, om minderheden te beschermen tegen de meerderheid,’ zei James Madison, een van de Founding Fathers van de Verenigde Staten, ten tijde van de Constitutionele Conventie in 1787. Die stabiliteit is er de reden van dat niet bij elke verkiezing voor het Congres alle Senaatszetels  worden verdeeld. Daarom verdedigt elke twee jaar maar eenderde van de Senatoren zijn of haar zetel. Zo ook op 6 november dit jaar.

Lees de analyse van Derk Jan Eppink: voor Democraat Nancy Pelosi wordt 2018 ‘alles of niets’Het lot van Nancy Pelosi is verbonden aan de komende verkiezingen

In het Huis van Afgevaardigden, waarin 435 volksvertegenwoordigers zitten, ligt dit anders. ‘De leden zullen elke twee jaar worden gekozen door de inwoners van de verschillende staten,’ staat in Artikel 1 van de Amerikaanse Grondwet. In de praktijk betekent dit dat bij de verkiezingen alle Amerikanen naar de stembus gaan om een vertegenwoordiger te kiezen voor hun eigen district.

Politiek is lokale politiek

De verschillen tussen de Senaat en het Huis van Afgevaardigden hebben dus ook invloed op wat er op het spel staat bij de verkiezingen. Thomas O’Neill Jr., voorzitter van het Huis van Afgevaardigden tussen 1977 en 1987, zei: ‘All politics is local’ – alle politiek is lokale politiek.

Deze uitspraak gaat vooral op voor het Huis van Afgevaardigden, waar lokale onderwerpen een grote rol spelen bij de verkiezingen. Kandidaten worden beoordeeld op grond van hun plannen voor het district dat ze vertegenwoordigen. Kandidaten voor een Senaatszetel daarentegen spelen vooral in op onderwerpen die belangrijk zijn voor de hele staat. Tenslotte vertegenwoordigen zij mogelijk die hele staat.

Elke Congresverkiezing wordt deels opgevat als een tussentijds oordeel over de zittende president. Op 6 november geven Amerikanen echter niet alleen hun mening over de prestaties van Donald Trump. In principe gaat het om twee vragen: wie vertegenwoordigt het best de staat en wie het best het district? Vragen die ook de inwoners van Utah flink bezig zullen houden als zij, na vele bijeenkomsten in lokale zalen, de dag van de verkiezingen dichterbij zien komen.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.