Syrië

Trump: ‘Relatie met Rusland slechter dan ooit’

11 april 2018

‘Bereid je voor, Rusland,’ schrijft de Amerikaanse president Donald Trump op Twitter. ‘Ze komen eraan, mooi en nieuw en slim.’ Aldus reageert Trump op de Russische waarschuwing dat Amerikaanse raketten uit de lucht zullen worden geschoten als Syrië wordt aangevallen.

Het is voor het eerst dat een Amerikaanse president via sociale media een raketaanval op Syrië aankondigt. De spanning tussen Rusland en de Verenigde Staten liep de afgelopen week hoog op. De oorzaak is een vermeende gifgasaanval, die zich dit weekend zou hebben afgespeeld in het Syrische plaatsje Douma. Trump liet kort daarop weten dat hij het ‘beest Assad’ verantwoordelijk houdt. Rusland en Iran, de bondgenoten van Syrië, zijn volgens Trump medeschuldig.

OPCW-onderzoek moet nog gebeuren

Opmerkelijk is dat er nog geen onderzoek naar de aanvallen is geweest door de OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens. Rusland heeft aangegeven te zullen meewerken aan een onderzoek, maar voor Trump staat de uitkomst al vast: in Douma was sprake van een gifgasaanval. De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley onderstreepte dit maandag, bij een spoedzitting van de Veiligheidsraad: ‘We zullen hoe dan ook reageren.’

Inmiddels heeft zowel Frankrijk als Duitsland aangegeven de gifgasaanval te veroordelen. Het Verenigd Koninkrijk wacht eerst nader onderzoek af. Dat meldt de Britse krant The Times.

Rusland: ‘Schiet met slimme raketten op terroristen’

‘Slimme raketten zouden naar terroristen moeten vliegen,’ antwoordt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘Niet naar de rechtmatige regering van Syrië, die al een aantal jaren vecht tegen het internationale terrorisme binnen het eigen territorium.’

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken laat doorschemeren dat de Verenigde Staten met een raketaanval het onderzoek naar het gebruik van chemische wapens willen hinderen. ‘Is de inspectie van de OPCW ervan op de hoogte dat de “slimme raketten” op het punt staan om de bewijslast voor chemische wapens te vernietigen?’ Dat meldt de Russische tv-zender Russia Today.

Dit zijn de militaire opties van ‘Tomahawk-Trump’ in Syrië

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.