Midden-Oosten

Amerika stopt hulp aan Palestijnen zolang die terroristen sponsoren

25 maart 2018Leestijd: 4 minuten

Opnieuw een gevoelige tik voor de Palestijnse Autoriteit: zolang ze terroristen en hun families betaalt, ontvangt die geen hulpgeld meer van de Verenigde Staten. Dit weekeinde ondertekende president Donald Trump een nieuwe wet, die kwaad bloed zet bij de Palestijnen, terwijl de wederzijdse betrekkingen de afgelopen week toch al ernstig zijn verslechterd.

Het Congres in Washington nam vrijdag de Taylor Force Act aan, vernoemd naar de Amerikaanse oud-militair Taylor Force. Hij werd in maart 2016 doodgestoken door de Palestijnse terrorist Bashar Massalha in de Israëlische stad Tel Aviv, waar Force was voor een studiereis. Massalha werd kort na de aanval gedood, en zijn huis op de Westelijke Jordaanoever met de grond gelijk gemaakt door het Israëlische leger.

Geld voor Palestijnse ‘martelaren’ en hun families

Omdat Massalha stierf na de aanslag die hij pleegde, wordt hij door de Palestijnse overheid gezien als een martelaar. De families van ‘martelaren’ – waartoe alle Palestijnen worden gerekend die in Israëlische gevangenissen belanden – ontvangen maandelijks geld van de Palestijnse Autoriteit. Hoe langer een terrorist vastzit, hoe hoger de beloning, is daarbij de regel. Volgens het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken gaat het om (tien)duizenden dollars per persoon.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het Jerusalem Center for Public Affairs, dat zich baseert op de begroting van de Palestijnse Autoriteit, berekende dat vorig jaar een bedrag van zo’n 353 miljoen dollar ging naar ‘martelaren’ en hun naasten. Het totale bedrag aan hulp die de Palestijnen vorig jaar ontvingen uit het buitenland, bedraagt een kleine 700 miljoen dollar.

Wat gebeurt er nog meer met hulpgeld aan Palestijnen? Lees het verhaal van Israël-correspondent Jan Franke

Dat werd de Amerikanen in Washington – jarenlang hoofdsponsor van de Palestijnen – iets te gortig. De Republikeinse Senator Lindsey Graham diende een motie in voor de Taylor Force Act die dit weekeinde brede steun kreeg, nadat de Democraten aanvankelijk tegen waren. De Taylor Force Act is onderdeel van een gigantisch pakket aan financiële maatregelen, waarmee in totaal 1,3 biljoen dollar is gemoeid. Het bevat onder meer plannen voor strengere achtergrondcontroles bij wapenverkoop, extra militaire uitgaven en een grenshek op de Amerikaans-Mexicaanse grens.

Palestijnen boos: decennialange trend van wetgeving die ons benadeelt

De Palestijnen zijn ontstemd over de hulpgelden die het Witte Huis gaat intrekken. Husam Zomlot, vertegenwoordiger van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) in Washington, zegt dat de druk ‘niet werkt en het vredesproces in gevaar brengt’. Ook vindt hij dat de wet past in een ’30 jaar durende trend van wetgeving die het Palestijnse volk opzettelijk benadeelt’.

Die uitspraak is opmerkelijk, omdat de vorige Amerikaanse president Barack Obama de Palestijnen juist gunstig gezind was. Om dat te onderstrepen, maakte Obama vlak voor zijn aftreden in 2017 221 miljoen dollar over naar de Palestijnse Autoriteit, tegen de zin van veel Republikeinse Congresleden. Trump is minder vrijgevig: hij besloot in januari juist het budget voor de Palestijnse vluchtelingenorganisatie UNRWA te halveren.

De pro-Israëlische koers die het Witte Huis onder Trump vaart, wekt veel woede bij de Palestijnen. Vooral het verhuizen van de Amerikaanse ambassade naar Jerzualem – de stad die Trump en passant erkende als ‘ongedeelde hoofdstad’ van Israël – zet kwaad bloed. Vorige week bereikten de diplomatieke spanningen een nieuw hoogtepunt na een uitspraak van de Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman.

Abbas boos op Amerikaanse ambassadeur in Israël: ‘hij is hondenzoon’

Kort na twee aanslagen van Palestijnse Arabieren die drie Israëliërs (een beveiliger en twee soldaten) het leven kostten, bekritiseerde Friedman de Palestijnse leider Mahmoud Abbas. Hij sprak van een tragedie en hekelde de ‘barbaarsheid’, die door Abbas en consorten niet is veroordeeld.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Abbas wond zich daarover enorm op. ‘De Verenigde Staten rechtvaardigen nederzettingen,’ foeterde hij tijdens een bijeenkomst in Ramallah, waar de Palestijnse Autoriteit is gevestigd. Abbas hekelt eerdere uitspraken van Friedman over Israël dat ‘bouwt op zijn eigen land’: ‘Hij is zelf een kolonist, zijn hele familie bestaat uit kolonisten.’ Als klap op de vuurpijl noemde Abbas de Amerikaanse ambassadeur een ‘hondenzoon’ . In het Arabisch is het een grove belediging om met een hond te worden vergeleken: de viervoeters zouden tot de laagste en onreinste diersoorten behoren.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Demonstraties in Tel Aviv tegen uitzetten Afrikanen

In Israël was het dit weekeinde ook op een ander gebied onrustig. Ongeveer 25.000 mensen gingen in Tel Aviv opnieuw de straat op om te demonstreren tegen het uitzetten van 20.000 Afrikanen. Op 1 april zouden de asielzoekers uit landen als Eritrea en Sudan worden uitgezet naar Rwanda en Uganda, maar een juridische strijd zorgt ervoor dat die operatie vertraging oploopt of zelfs helemaal niet doorgaat.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.