Davos

Trump in Davos: ‘America First’ betekent niet ‘Amerika alleen’

26 januari 2018Leestijd: 2 minuten

Een langverwacht moment tijdens het World Economic Forum in Davos. Tijdens zijn speech had de Amerikaanse president Donald Trump een boodschap voor bedrijven: investeer in Amerika.

‘Amerika is open for business, en we kunnen weer concurreren. Dit is het perfecte moment om jullie bedrijven, jullie banen en jullie investeringen naar de Verenigde Staten te halen,’ aldus Trump.

‘America First’, maar zachtere toon

Zijn speech lag in het verlengde van het America First-principe dat hij veelvuldig aanhaalde tijdens zijn verkiezingscampagne. Trump wil dat Amerika een protectionistischere koers vaart, tot angst van andere wereldleiders. Zo waarschuwde de Duitse bondskanselier Angela Merkel woensdag nog tijdens haar keynote speech voor het protectionisme: dat is niet de juiste koers, volgens haar.

Toch was Trumps toon wat zachter dan bij eerdere toespraken voor wereldpubliek: ‘Ik geloof in Amerika. Als president van de Verenigde Staten, zal ik altijd het belang van Amerika vooropstellen. Net als leiders dat ook voor hun land zouden moeten doen. But America First does not mean America alone,’ aldus Trump, die benadrukt dat ‘als Amerika groeit, de rest van de wereld dat ook doet’.

Trump wil bedrijven naar VS halen

Trump maakt bovendien reclame met de belastingverlagingen die in Amerika worden doorgevoerd. Ondernemers en bedrijven zijn blij met de belastingverlagingen die hij vorige maand door het Amerikaanse Congres wist te loodsen,’ aldus Trump, die donderdagavond sprak met CEO’s en andere vertegenwoordigers van verschillende multinationals. Trump wil bedrijven aanmoedigen gebruik te maken van de verlagingen van de Amerikaanse vennootschapsbelastingen.

Trump vliegt vrijdag weer terug naar Amerika. Hij is de eerste president die in de afgelopen 20 jaar afreist naar Davos voor het economische forum.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.