Iran-deal

Lavrov hekelt dreigementen over Iran-deal: ‘Amerika destabiliseert de wereld’

15 januari 2018

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov beschuldigt Amerika ervan de ‘wereld te destabiliseren’. Lavrov geeft aan dat Rusland niet meedoet aan pogingen om het atoomakkoord met Iran te torpederen.

‘Pogingen van de Verenigde Staten om de bewoordingen van het akkoord te veranderen, en dingen te incorporeren die onacceptabel zijn voor Iran, steunen wij niet,’ zei Lavrov maandag tijdens een persconferentie in Moskou.

‘Ook onderhandelingen met Noord-Korea lopen gevaar’

De dag ervoor had de Amerikaanse president Donald Trump verklaard dat hij verdere sancties tegen Iran voor de laatste keer laat schieten, om Amerika en zijn Europese bondgenoten nog een kans te geven de ‘vreselijke hiaten’ in het atoomakkoord te repareren. Het schrappen van de deal over het kernprogramma van Iran was een van de verkiezingsbeloften van Trump. Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken dreigde vorige week met ‘gepaste en zware maatregelen’ als de Amerikanen het akkoord torpederen.

Afshin Ellian over de protesten tegen de regering in Iran
‘De weg naar vrijheid in Iran is een lange lijdensweg’Foto www.marcobakker.com

Een dergelijk scenario zou ook de relaties rond de nucleaire ontwikkelingen van Noord-Korea verder compliceren, waarschuwde Lavrov.

Volgens de Russische minister ziet het regime van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un het atoomakkoord met Iran als voorbeeld voor een mogelijke eigen overeenkomst met Amerika, en zou Noord-Korea zich afvragen wat de woorden van de Verenigde Staten waard zijn als zo’n akkoord later toch weer wordt aangepast.

Ook EU blijft achter akkoord met Iran staan

Lavrov benadrukt dat de internationale gemeenschap Noord-Korea en Iran op dezelfde manier moet behandelen. Hoewel hij Trump niet bij name noemt, vindt de Russische minister dat de ‘frequente bedreigingen’ die door Amerika worden geuit, niet bijdragen aan een oplossing voor het nucleaire gevaar dat Noord-Korea vormt. Volgens de Russen verergert Amerika de spanningen op het Koreaanse schiereiland.

Kopstukken van de Europese Unie gaven vorige week al aan dat zij achter het akkoord met Iran blijven staan, ondanks de uitspraken van Trump. Dat bleek na een bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië met EU-buitenlandchef Federica Mogherini en de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Jawad Zarif. De Britse minister Boris Johnson was uitgesproken. Volgens hem houdt Iran zich volledig aan het akkoord. Hij spreekt van een ‘geslaagde diplomatieke prestatie’ en daagt Trump uit om met een beter alternatief te komen.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.