Syrië

Amerika smeekt Turkije: ‘Richt je op IS, niet op Koerden’

18 januari 2018Leestijd: 2 minuten

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vraagt Turkije met klem om geen offensief te starten tegen Koerdische milities in het Syrische Afrin. ‘Hou de nadruk op Islamitische Staat (IS)’, is het verzoek van de Amerikanen.

‘We willen niet dat de Turken zich inlaten met geweld, maar dat ze zich blijven richten op IS,’ zegt woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Heather Nauert donderdagavond.

Turkije: interventie in Syrië is ‘zelfverdediging’

Eerder op de dag liet de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu weten dat een Turks offensief tegen de Koerdische YPG-militie in het noordwesten van Syrië als ‘zelfverdediging’ zou gelden. ‘We worden iedere dag aangevallen vanuit Afrin,’ zei Cavusoglu.

De Turkse legerleider Hulusi Akar en Hakan Fidan, het hoofd van de Turkse inlichtingendienst MIT, vlogen donderdag naar Moskou voor een bijeenkomst met Russische strijdkrachten. Turkije spreekt daar naar verluidt met de Russen en Iran over het gebruik van het Syrische luchtruim tijdens de operatie. Die twee landen steunen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad, en zouden dus baat hebben bij een offensief tegen de YPG – die zowel tegen IS als tegen het leger van Assad strijdt.

Het regime van Assad reageerde fel op een mogelijk offensief van Turkije. De Syrische luchtverdediging is volgens staatssecretaris Faisal Megdad van Buitenlandse Zaken ‘klaar om Turkse luchtdoelen te vernietigen’. Hij waarschuwde dat een Turkse interventie bij Afrin zal worden gezien als een daad van agressie.

Ankara ziet de Koerdische YPG als verlengstuk van de PKK-beweging, die in zowel Turkije als Europa en Amerika als terreurgroep geldt. Dat zet druk op de relatie met Washington, dat in de Syrische Koerden juist een nuttige bondgenoot ziet in de strijd tegen IS.

Erdogan dreigde ‘terreurleger’ te verwoesten

Eerder op donderdag ging het Amerikaanse ministerie dan ook op de knieën voor Turkije. De Amerikanen zouden van plan zijn een grensleger met 30.000 manschappen op te tuigen in Syrië met de door Koerden gedomineerde Syrische Democratie Strijdkrachten (SDF). Turkije liet weten niet gediend te zijn van een dergelijk ‘terreurleger’. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan dreigde het leger te vernietigen.

De Verenigde Staten kwamen woensdag haastig terug op hun plannen en beloofden de Turkse regering volledige transparantie.  ‘We zijn ons bewust van de veiligheidszorgen van Turkije, onze partner in de NAVO,’ reageerde het Pentagon. Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson ontkende dat er ooit sprake is geweest van het opzetten van een 30.000-koppige grensmacht en liet weten dat de situatie ‘verkeerd geportretteerd en weergegeven’ was.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.