Amerika

Trumps ex-adviseur Flynn bekent liegen tegen FBI

01 december 2017

De voormalig veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, Michael Flynn, heeft in januari gelogen tegen de FBI over contacten met de Russische ambassadeur in december vorig jaar.

Deze beschuldiging is te lezen in een aanklacht die de speciale onderzoek Robert Mueller vrijdag openbaar heeft gemaakt. Flynn heeft tijdens een speciale zitting van justitie verklaard schuldig te zijn. Hij bekent te hebben gelogen.

Het is nog de vraag in hoeverre Flynn wil meewerken met Muellers onderzoek. Na Flynns vertrek uit het Witte Huis zou hij nog verscheidene keren contact hebben gehad met president Trump, die hem zou hebben verteld ‘sterk te blijven’.

Wel degelijk gesproken over sancties met Russische ambassadeur

Flynn heeft dus wel degelijk gesproken met de Russische ambassadeur Sergej Kisljak in Washington over de sancties die de vorige president Barack Obama tegen Rusland had uitgevaardigd. Eerder ontkende hij nog dat hij het in een onderhoud met de Russische diplomaat over de strafmaatregelen had gehad.

Flynn was korte tijd de nationale veiligheidsadviseur van Trump. Hij kreeg de functie toen Trump aantrad op 20 januari, maar moest alweer het veld ruimen op 13 februari. Even daarvoor was gebleken dat hij tegenover vice-president Mike Pence misleidende uitspraken had gedaan over zijn contacten met de Russische ambassadeur.

Lees dit eerdere verhaal van Emile Kossen: escalatie in Rusland-affaire, dit betekent het voor Trump >

Flynn kan veel betekenen voor het onderzoek

Mueller, de voormalige FBI-chef, onderzoekt sinds mei dit jaar eventuele banden tussen Russische regering en het campagneteam van Donald Trump. Flynn kan mogelijk veel betekenen voor zijn onderzoek – met mogelijk ook grote gevolgen voor het presidentschap van Donald Trump.

Eind oktober legde Mueller de eerste tastbare resultaten op tafel, die kunnen leiden tot de vervolging van drie personen uit Trumps verkiezingsteam: campagneleider Paul Manafort, zijn zakenpartner Rick Gates en campagnemedewerker George Papadopoulos. Laatstgenoemde gaf begin oktober toe te hebben gelogen tegen de FBI over zijn banden met Rusland.

Derk Jan Eppink: Wat links kan leren van Steve Bannon

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.