Fake news

Trump: ‘Ik ben aangewezen op sociale media’

13 december 2017Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse president Donald Trump is naar eigen zeggen aangewezen op sociale media om feiten naar buiten te brengen. Veel grote, traditionele media zijn ‘een grap geworden’, twitterde hij.

Meerdere Amerikaanse media blunderden dit jaar in artikelen over Trump en zijn naasten. Zo schorste ABC News deze maand een verslaggever vanwege een fout in de berichtgeving over Michael Flynn. De zender had ten onrechte bericht dat voormalig nationaal veiligheidsadviseur Flynn zou getuigen dat presidentskandidaat Trump hem opdracht had gegeven contact te zoeken met de Russen.

In juni trok de zender CNN een bericht in over vermeende contacten tussen een vertrouweling van president Trump en een Russisch beleggingsfonds. De drie journalisten die eraan hadden gewerkt dienden hun ontslag in.

’90 procent is negatief’

En drie dagen geleden eiste Trump het ontslag van een journalist van The Washington Post. David Weigel postte een foto van een bijna leeg stadion bij een rally van Trump op 8 december in Florida. Hij schreef erbij: ‘Tot de nok toe gevuld’. In werkelijkheid was de foto genomen voordat de rally begon. Weigel bood zijn excuses aan en verwijderde de tweet.

De Amerikaanse president haalt via Twitter geregeld uit naar media die kritisch over hem berichten en hijzelf als vooringenomen beschouwt. ‘Wow, meer dan 90 procent van de berichtgeving over mij in de Fake News Media is negatief’, twitterde hij woensdag.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De president voegde toe dat ‘tal van onjuiste verhalen’ over hem zijn ingetrokken. ‘Daarom gebruik ik sociale media’, schreef Trump. ‘Het is de enige manier om de waarheid naar buiten te brengen.’

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.