Amerika

Hooggerechtshof geeft groen licht voor inreisverbod Trump

05 december 2017

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het Hooggerechtshof aan zijn kant: er komt een inreisverbod. Zijn inreisverbod voor zeven landen kan worden ingevoerd. Voor inwoners uit de betrokken landen heeft dit belangrijke consequenties.

Landen waarvoor het inreisverbod geldt, zijn Tsjaad, Libië, Syrië, Somalië, Iran, Jemen en Noord-Korea.

‘Belangrijke overwinning voor de veiligheid’

Volgens Trump is het inreisverbod een noodzakelijke verdediging tegen de komst van terroristen naar de Verenigde Staten. De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions noemt de goedkeuring van het Hooggerechtshof een ‘belangrijke overwinning voor de veiligheid en zekerheid van het Amerikaanse volk.´

Het inreisverbod werd eerder bestreden door lokale rechtbanken, zoals in Hawaï. Volgens critici is het inreisverbod gericht tegen moslims in het algemeen, en daarmee discriminerend. Een week nadat hij was geïnstalleerd als president kondigde Trump het inreisverbod aan.

Eerdere versie sneuvelde

In een vorige versie van het inreisverbod, dat een ‘moslimban’ werd genoemd en waarover hevige commotie ontstond, hoorde ook Irak bij de landen waarvan inwoners een inreisverbod kregen. Door die versie van het verbod werd – tot grote woede van Trump – al snel een streep gehaald door een federale rechter.

Het huidige inreisverbod is een afgezwakte derde versie van de eerdere plannen. De consequenties van het inreisverbod verschillen per land, meldt de New York Times.  Voor de meeste inwoners uit getroffen landen betekent het dat ze zich niet permanent in Amerika kunnen vestigen. Voor sommigen betekent het dat het zelfs niet mogelijk wordt om er tijdelijk te verblijven, bijvoorbeeld voor studie of voor werk.

Omar Jadwat, die het verzet tegen het inreisverbod leidt is kwaad: ‘Trump maakt geen geheim van zijn vooroordelen tegen moslims. Hij liet het vorige week nog zien op Twitter. Het is jammer dat de moslimban een overwinning boekt, maar dat betekent nog niet dat onze klachten ongegrond zijn.’

Wie houdt Trump van druk op de Rode Knop?

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.