Amerika

Nieuwe Hollywood-commissie moet #MeToo-incidenten bestrijden

17 december 2017

Na een enorme reeks aan #MeToo-schandalen en -beschuldigingen, wordt in Hollywood een speciale commissie opgericht die seksueel wangedrag en misbruik in de filmwereld moet gaan bestrijden. De commissie werd zaterdagavond (lokale tijd) officieel opgericht in Los Angeles.

Bij de oprichting waren de kopstukken van vrijwel alle grote studio’s, productiemaatschappijen, omroepen en platenmaatschappijen aanwezig.

Het initiatief voor de zogeheten Commission on Sexual Harassment and Advancing Equality in the Workplace komt van een aantal prominente vrouwen uit de entertainmentwereld en het bedrijfsleven, onder wie Star Wars-producent Kathleen Kennedy.

Voorvechter van aankaarten seksueel misbruik in VS

De Amerikaanse jurist Anita Hill komt aan het hoofd van de commissie, die uit louter vrouwen bestaat. Hill verwierf in 1992 nationale bekendheid in Amerika omdat ze een conservatieve kandidaat voor het Hooggerechtshof, haar ex-baas Clarence Thomas, beschuldigde van seksueel wangedrag. Ze geldt daarmee als eerste vrouw in Amerika die seksueel wangedrag publiekelijk aan de kaak stelt.

De Afro-Amerikaanse Thomas sprak de beschuldigingen tegen en beweerde dat de blanke progressieven Hill hadden ingeschakeld om zijn benoeming te dwarsbomen. Verschillende andere vrouwen ondersteunden haar verhaal, en verklaarden eveneens problemen te hebben gehad met Thomas. De Amerikaanse Senaat stemde echter uiteindelijk wel in met zijn benoeming.

Tientallen acteurs beschuldigd van seksuele intimidatie

De instelling van de commissie is een reactie op het schandaal rond Hollywood-magnaat Harvey Weinstein, en de nasleep daarvan. Weinstein is ontslagen omdat tientallen vrouwen, onder wie bekende actrices, hem beschuldigen van seksueel grensoverschrijdend gedrag, en verkrachting.

Dit leidde tot de hashtag #MeToo, een sociale media campagne waarin miljoenen vrouwen naar buiten kwamen met verhalen over seksueel misbruik en ‘wangedrag’. Ook andere beroemdheden werden veelvuldig beschuldigd van misbruik. Het meest recente voorbeeld is acteur Dustin Hoffman. Hij wordt door verschillende vrouwen beschuldigd van ongepast gedrag, en in tenminste een geval van verkrachting.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.