Trump dringt aan bij China: verbreek banden met Kim

08 november 2017Leestijd: 2 minuten
De Amerikaanse president Donald Trump met zijn vrouw Melania (L), en de Chinese president Xi met zijn vrouw Peng Liyuan (R) - Foto: AFP

De Amerikaanse president Donald Trump zal China donderdag vragen om de financiële banden met Noord-Korea te verbreken. Het land moet zich houden aan de sancties van de Verenigde Naties, vindt Amerika.

Een hooggeplaatste functionaris binnen het Witte Huis meldt dat woensdag.

Trump arriveerde woensdagmiddag (lokale tijd) met zijn vrouw Melania vanuit Zuid-Korea in Peking voor een verblijf van twee dagen als onderdeel van een twaalfdaagse reis door Azië.

Denuclearisatie voorwaarde voor deal

Trump vindt dat eventuele gesprekken met Noord-Korea een vermindering van de dreiging moeten betekenen, de aanhoudende provocaties moeten beëindigen en dat er geen deal mogelijk is zonder denuclearisatie van het isolationistische land, zei de Amerikaanse regeringsfunctionaris tegen journalisten aan boord van Trumps vliegtuig Air Force One. Dinsdag sprak Trump nog enigszins verzoenende woorden over Noord-Korea: ‘Het is tijd om een deal te sluiten.’ Eerder zei hij juist, na een gesprek met de Japanse premier Shinzo Abe, dat zijn ‘strategische geduld’ met Noord-Korea op is.

Op de eerste dag van zijn staatsbezoek aan China heeft Trump een informele ontmoeting met de Chinese leider Xi Jinping, en maakt hij een toeristisch uitstapje. Trump en Xi zullen theedrinken met hun echtgenotes en de Verboden Stad bezoeken.

Donderdag omvat het formele deel van Trumps eerste bezoek als president aan China. Zijn tweedaagse bezoek aan China is vooral gericht op Noord-Korea, maar zal ook gaan over de handel en markttoegang in China. Daarnaast bestaan er nog altijd meningsverschillen over de Chinese aanspraken op eilanden en gebieden in de Zuid-Chinese Zee.

Rusland geen voorstander van sancties

Rusland is overigens nooit voorstander geweest van het instellen van een volledig embargo tegen Noord-Korea, laat de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Sergej Ryabkov woensdag weten. De Russen vinden de pogingen van Amerika om alle problemen met sancties op te lossen ‘buitengewoon zorgwekkend’.

Trump spreekt tijdens zijn Aziatische rondreis ook met de Russische president Vladimir Poetin over Noord-Korea. Wanneer die ontmoeting plaatsheeft, is niet geheel duidelijk, maar waarschijnlijk spreken de twee presidenten elkaar in Vietnam, tijdens een top van APEC, het Aziatisch-Pacifisch economisch samenwerkingsverband.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!