Trump: tijd voor Noord-Korea om ‘een deal te maken’

07 november 2017Leestijd: 2 minuten
Trump lacht naar Moon tijdens hun gezamenlijke persconferentie in Seoul - Foto: AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft opnieuw een stevige waarschuwing afgegeven aan de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un. Hoewel Trump ‘tot God bidt’ dat het niet hoeft, zegt hij dat de Amerikanen militaire opties niet schuwen als het om Noord-Korea gaat.

‘We kunnen niet toestaan dat Noord-Korea alles bedreigt wat wij hebben opgebouwd,’ aldus Trump, na een gesprek met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in in de hoofdstad Seoul. Moon is voorstander van een diplomatieke benadering van Noord-Korea.

Gemengde signalen over directe gesprekken met Pyongyang

Hoewel Trump aangaf niet terug te deinzen voor het gebruik van militaire middelen, roept hij Noord-Korea wel op ‘het juiste’ te doen: ‘Er moet beweging in komen.’ Volgens Trump is het ‘logisch’ voor Noord-Korea om ‘naar de tafel te komen en een deal met ons te maken’. Eerder bestempelde Trump diplomatieke gesprekken met het regime in Pyongyang nog als ‘zonde van de tijd’.

Tijdens zijn twaalfdaagse tour door Azië spreekt Trump met andere leiders over onder meer de ontwikkelingen in Noord-Korea. Volgens de Japanse premier Shinzo Abe, die maandag met Trump sprak, staat Japan ‘voor 100 procent’ achter Trumps strategie. De belangrijkste conclusie van de twee leiders is dat ze niet direct met de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un gaan praten. Volgens Abe is dit wel het moment om de sancties tegen het isolationistische regime van Kim te versterken.

Wel face-to-face gesprek

Zondag zei Trump in een interview dat hij er geen moeite mee zou hebben om met Kim een face-to-face-gesprek te voeren. ‘Ik zou met iedereen gaan zitten. Dat is geen kracht of zwakte, vind ik. Met mensen praten is niet iets slechts,’ aldus Trump tijdens een interview met het tv-programma Full Measure.

‘Staat u ervoor open om direct met een dictator te praten?’ werd hem gevraagd. ‘Ik sta daar zeker voor open,’ zei Trump. Tijdens zijn campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen zei Trump ook herhaaldelijk dat hij openstond voor directe gesprekken met Kim Jong-un.

Trump bezoekt tijdens zijn reis door Azië onder meer China, Zuid-Korea en Japan. Ook zal hij naar eigen zeggen de Russische president Vladimir Poetin ontmoeten. Dat gebeurt naar alle waarschijnlijkheid in Vietnam, waar de twee later deze week aanwezig zijn op de top van Aziatische leiders.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!