Schutter Texas ontsnapte uit instelling

07 november 2017Leestijd: 2 minuten
De First Baptist Church in Sutherland Springs - EPA

De oud-militair die 26 kerkgangers doodschoot in Texas, ontsnapte in 2012 uit een psychiatrische instelling. Dat blijkt uit gegevens van de politie in de Amerikaanse stad El Paso.

Agenten slaagden er toen in hem weer op te sporen. Ze droegen hem over aan collega’s in New Mexico, die hem moesten terugbrengen naar de instelling, blijkt uit de gegevens.

Degene die de politie destijds informeerde over de ontsnapping van Devin Patrick Kelley, waarschuwde toen ook dat hij een gevaar kon zijn voor zichzelf en anderen.

Kelley zou eerder zijn betrapt terwijl hij probeerde wapens naar binnen te smokkelen op de basis in de staat New Mexico waar hij was gestationeerd. Hij ondernam die smokkelpoging om ‘doodsbedreigingen ten uitvoer te brengen’ die hij had geuit tegen zijn superieuren.

Op zondag schoot Kelley 26 mensen dood in een kerk in Sutherland Springs, ten zuidoosten van de stad San Antonio. Onder de doden zijn ook kinderen.

Achtervolgd door twee ooggetuigen

Na een achtervolging van twee ooggetuigen waarbij over en weer geschoten werd, verongelukte de auto van Kelley. De politie gaat ervan uit dat hij zich toen met een vuurwapen van het leven beroofde.

Maandag werd bekend dat de schutter ruzie had met zijn schoonmoeder. De kerk die hij voor zijn daad uitkoos, werd regelmatig door haar bezocht. In de dagen voorafgaand aan het voorval had hij dreigende tekstberichten naar de vrouw gestuurd.

Geen wapenvergunning

Volgens de politie had Kelley geen vergunning voor het automatische wapen en de twee handwapens die hij bij zich had.

Kelley was een oud-militair die in 2014 werd ontslagen bij de luchtmacht vanwege mishandeling van zijn vrouw en kind. Naast ontslag kreeg Kelley een celstraf van een jaar.

Ontvang wekelijks het laatste nieuws over Amerika. Meld u aan voor onze nieuwsbrief!