Paradise Papers

Amerikaanse minister over Paradise Papers: ‘Niets verkeerd gedaan’

06 november 2017Leestijd: 1 minuut

De Amerikaanse minister van Economische Zaken Wilbur Ross heeft gezegd dat hij ‘niks verkeerds heeft gedaan en volledig transparant is geweest over zijn Russische investeringen’. Zijn naam staat in de Paradise Papers, die vorig jaar zijn gelekt.

In de documenten, te vergelijken met de eveneens gelekte Panama Papers uit 2015, staat dat miljardair Ross belangen heeft in scheepvaartbedrijf Navigator dat zaken doet met het Russische bedrijf Sibur. Sibur is deels in handen van de schoonzoon van de Russische president Vladimir Poetin.

De 13,4 miljoen documenten die Paradise Papers worden genoemd zijn uitgeplozen door het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Dat onderzocht belastingconstructies van onder meer politici, showbizzsterren, staatshoofden, en andere hoogwaardigheidsbekleders.

Gedeeld met ruim negentig mediabedrijven wereldwijd

Het gros van de 13,4 miljoen documenten komen van de op Bermuda gevestigde juridisch dienstverlener Appleby. De gegevens zijn gelekt naar de Süddeutsche Zeitung en gedeeld met meer dan negentig mediabedrijven wereldwijd, waaronder de Nederlandse kranten Trouw en het FD.

Ross had bij de verhoren voor zijn aanstelling als minister, begin dit jaar, weliswaar bekendgemaakt dat hij Russische investeringen in zijn portefeuille heeft, maar volgens Amerikaanse media ‘verzwegen dat er investeringen in bedrijven gelinkt aan de familie Poetin bij zaten.’

De Democratische senator Richard Blumenthal heeft aan de secretaris-generaal van het ministerie van Economisch Zaken gevraagd een onderzoek te starten naar de investeringen.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.