Noord-Korea

Noord-Korea: ‘Trump smeekt om een nucleaire oorlog’

11 november 2017Leestijd: 2 minuten

Na dagenlange stilte heeft Noord-Korea een reactie gegeven op de waarschuwing die de Amerikaanse president Donald Trump het regime eerder gaf. Pyongyang noemt Trump ‘een verwoester van wereldvrede en stabiliteit’ en zegt dat hij ‘om oorlog smeekt’.

‘Trump heeft tijdens zijn bezoek zijn ware aard blootgegeven als verwoester van wereldvrede en stabiliteit,’ zegt het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag in een verklaring via het staatspersbureau KCNA. ‘Hij smeekt om een nucleaire oorlog op het Koreaanse schiereiland.’

Waarschuwing van Trump

De Amerikaanse president waarschuwde de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un woensdag tijdens zijn bezoek aan Zuid-Korea: ‘Onderschat de Verenigde Staten niet.’ Eerder liet hij al weten ‘alle opties’ in overweging te nemen tegen de nucleaire ontwikkeling van het isolationistische land.

Niets weerhoudt Noord-Korea ervan om door te gaan met het nucleaire wapenprogramma, aldus het Noord-Koreaanse ministerie.

Wisselende verklaringen over Noord-Korea

Trump zei woensdag bovendien dat eventuele gesprekken met Noord-Korea een vermindering van de dreiging moeten betekenen, de aanhoudende provocaties moeten beëindigen en dat er geen deal mogelijk is zonder denuclearisatie van het land. Dit meldde een Amerikaanse regeringsfunctionaris aan journalisten aan boord van Trumps vliegtuig Air Force One.

Dinsdag sprak Trump nog enigszins verzoenende woorden over Noord-Korea: ‘Het is tijd om een deal te sluiten.’ Eerder zei hij juist, na een gesprek met de Japanse premier Shinzo Abe, dat zijn ‘strategische geduld’ met Noord-Korea op is. Donderdag vroeg hij de Chinese president Xi Jinping om de financiële banden met Noord-Korea door te snijden.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.