Rusland-onderzoek

Bizar: Michael Flynn betrokken bij ontvoeringsplan Gülen

10 november 2017Leestijd: 2 minuten

Michael Flynn, de voormalige veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, wordt verdacht van betrokkenheid bij een plan om de Turkse geestelijke Fethullah Gülen te ontvoeren en uit te leveren aan Turkije. Gülen wordt door Turkije ervan beschuldigd achter de mislukte staatsgreep van 2016 te zitten.

Flynn en zijn zoon zijn door Turkije een beloning van 15 miljoen dollar beloofd indien het plan slaagt. Dat zeggen medewerkers van de onderzoekcommissie naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen onder leiding van Robert Mueller aan de krant The Wall Street Journal. Mueller zelf wil niet reageren.

Flynn was 24 dagen in dienst van Trump als veiligheidsadviseur, maar werd aan de kant gezet nadat bleek dat hij gelogen had tegen vicepresident Mike Pence over zijn contacten met een Russische diplomaat.

Aanklacht is tactische zet

De aanklacht tegen Flynn en zijn zoon is een tactische zet van de commissie. Mueller probeert Amerikanen die mogelijk betrokkenen zijn bij Russische inmenging te laten praten door ze te confronteren met andere strafbare feiten.

Als de aangeklaagden meewerken wordt hen dan strafvermindering voor de andere feiten in het vooruitzicht gesteld. Trump kan verdachten eventueel een presidentieel pardon beloven, maar dat geldt alleen voor veroordelingen op federaal niveau.

Mueller wil de verdachten die niet willen praten voor de rechtbank van afzonderlijke staten laten komen om zo het pardon van Trump te omzeilen.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.