#Actueel

Tillerson: ‘Opstappen geen moment aan de orde’

04 oktober 2017Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft woensdag opnieuw zijn steun uitgesproken voor president Donald Trump. Dat deed hij tijdens een persconferentie.

Hij reageert hiermee op NBC news dat eerder vandaag meldde dat een woedende Tillerson eind juli zou hebben overwogen om te stoppen. Vice-premier Mike Pence bemiddelde volgens de berichtgeving om de gemoederen weer te bedaren.

‘Mijn toewijding is even sterk als op mijn eerste dag. De vicepresident hoefde nooit in te grijpen, ik heb geen moment getwijfeld over het verlaten van deze post,’ aldus Tillerson.

Lees in Elsevier Weeblad:

Is Rex Tillerson volgend slachtoffer van Trump?

Toenadering tot Noord-Korea

Hij prees Trump om zijn manier van regeren: ‘Hij houdt van zijn land. Hij zet Amerikanen op de eerste plek.’

Tillerson bleef tegelijkertijd hameren op het belang van toenadering tot Noord-Korea. Hij staat hierin lijnrecht tegenover de president, die dat eerder ‘verspilde moeite’ noemde en juist aanstuurt op gewelddadig ingrijpen.

Niet in gesprek gaan

Het bericht komt twee dagen nadat Trump zijn minister openlijk afviel via twitter en hem op het hart drukte vooral niet in gesprek te gaan met Noord-Korea. Tijdens een bezoek aan China liet Tillerson weten via verschillende kanalen in contact te staan met Pyongyang en mogelijkheden tot toenadering te blijven onderzoeken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het is niet het eerste incident tussen de twee. De relatie tussen Trump en zijn minister is al maanden gespannen. Volgens een medewerker zou Trump zijn buitenlandminister verwijten ‘totaal establishment’ te zijn. Tillerson zou op zijn beurt tegen Trumps stafchef John Kelly hebben geklaagd over de onuitputtelijke stroom controversiële uitspraken van de president.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.