Noord-Korea

Mattis: Legertop moet ‘klaarstaan’ voor militaire opties Noord-Korea

10 oktober 2017

De Amerikaanse minister van Defensie James Mattis wil dat het leger voorbereid is op een eventuele militaire interventie in Noord-Korea. Militaire opties moeten op een ‘veel rapper tempo’ op tafel komen, vindt Mattis – op aandringen van Donald Trump.

Hij sprak donderdag op een bijeenkomst voor de Amerikaanse legertop, waar hij iedereen op het hart drukte dat militaire opties beschikbaar moeten zijn, als de diplomatieke weg faalt.

Het leger  moet klaarstaan met militaire opties voor de Amerikaanse president Donald Trump, als dat nodig is, aldus Mattis. De minister zou afgelopen donderdag door Trump op de vingers zijn getikt omdat hij niet snel genoeg met back-upplannen komt wat betreft Noord-Korea.

Diplomatieke weg

‘Momenteel proberen we Noord-Korea van zijn nucleaire pad te brengen met diplomatieke, economische sancties,’ zei Mattis donderdag bij de jaarlijkse bijeenkomst van de Association of the United States Army in Washington. ‘Maar wat brengt de toekomst? Dat kunnen jullie niet zeggen, en ik ook niet, dus is er maar één ding wat ons leger kan doen, en dat is klaar staan voor militaire opties, mocht onze president dat nodig hebben.’

Mattis benadrukte wel dat diplomatie wat hem betreft de goede weg is: hij verwees herhaaldelijk naar de Korea-oorlog in de jaren ’50, en naar het boek This Kind of War van T.R. Fehrenbach. Daarin wordt gewaarschuwd voor militaire interventies.

Het lijkt in contrast met wat Trump vorige week zei. Nadat hij tijdens een bijeenkomst met Mattis zijn ergernis uitsprak over het gebrek aan militaire opties, zei hij tijdens een persconferentie: ‘Misschien is dit de stilte voor de storm.’ Hij verklaarde niet wat hij daarmee bedoelde. Amerikaanse media speculeerden al snel over mogelijke oorlogsplannen tegen Noord-Korea.

Jimmy Carter naar Pyongyang?

Ondertussen zou de voormalige president Jimmy Carter (93) bereid zijn om naar Pyongyang af te reizen om te onderhandelen met de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un over ‘definitieve vrede’. Althans, dat zegt de Zuid-Koreaanse hoogleraar Park Han-shik, die er naar eigen zeggen met Carter over heeft gesproken.

‘Hij wil graag Kim Jong-un ontmoeten en praten over een vredesakkoord tussen Amerika en het Noorden, en over een complete ontwapening van Noord-Korea,’ zegt Park. ‘Hij wil zijn ervaring inzetten om een tweede Koreaanse oorlog te voorkomen.’

Vorige maand verzocht het Witte Huis Carter om zich niet meer openlijk uit te spreken over Noord-Korea, omdat hij daarmee het gezag van Trump zou ondermijnen. Carter zou zich teveel op vrede focussen, terwijl Trump meer sancties wil tegen het isolationistische regime.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.