Amerika

Clinton: ‘Trump veroorzaakt wapenwedloop’

15 oktober 2017Leestijd: 2 minuten

Ondanks haar verlies tijdens de presidentsverkiezingen afgelopen november, kan Hillary Clinton het niet laten om publiekelijke kritiek te uiten op het beleid van Donald Trump. Met de taal die Trump uitslaat, lokt hij een nucleaire wapenwedloop uit, denkt Clinton.

‘Er komt een wapenwedloop – een nucleaire wapenwedloop in Oost-Azië,’ zegt Clinton in een zondag uitgezonden interview met CNN.

Ze vindt dat Amerika zijn eigen bondgenoten in de steek laat: ‘Dan heb je de Japanners, die zich terecht zorgen maken over raketten die over hun grondgebied heen vliegen, en dat ze niet op Amerika kunnen rekenen.’

Ook leverde ze kritiek op Trumps dreigementen om uit het atoomakkoord met Iran te stappen. Hij zei vrijdag het nucleaire akkoord met de islamitische republiek niet te willen certificeren, iets wat hem ook vanuit de Europese Unie, China en Rusland op kritiek kwam te staan.

Dat betekent dat Iran zich in zijn ogen niet aan de afspraken houdt, maar niet het onmiddellijke einde van het akkoord, waarover zo lang werd onderhandeld. Trump moet elke drie maanden opnieuw zijn handtekening onder het akkoord zetten. Het Congres krijgt nu zestig dagen de tijd om te besluiten of weer sancties worden opgelegd. Trump komt hiermee ‘de Amerikaanse belofte’ aan Iran niet na, vindt Clinton, als minister van Buitenlandse Zaken een van de onderhandelaars met Iran onder het bewind van Barack Obama.

Diplomatieke oplossing

Clinton verbaast zich over de publiekelijke kritiek die Trumps minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson vorige week te verduren kreeg. Trump zou het zijn minister verwijten dat hij ‘te establishment’ is op internationaal politiek terrein. Tillerson zou op zijn beurt hebben geklaagd over de onophoudelijke stroom controversiële uitspraken van Trump, en zou hem in de wandelgangen van zijn ministerie zelfs een ‘idioot’ hebben genoemd.

Dat gaat voornamelijk over Noord-Korea: Trump vindt dat de tijd van praten met dictator Kim Jong-un voorbij is, terwijl Tillerson nog altijd naar een diplomatieke oplossing zou willen zoeken.

De provocerende retoriek van Trump speelt Kim Jong-un alleen maar in de kaart, zegt Clinton zondag. Ze wil geen antwoord geven op de vraag of ze vindt dat Tillerson zijn ontslag moet indienen. ‘In de diplomatie kan je geen impulsieve of ideologische mensen hebben, die dingen zeggen als: ‘Nou, we zijn klaar met jullie”.

Clinton heeft net het autobiografische boek What Happened uitgebracht over hoe ze haar verlies tijdens de presidentsverkiezingen heeft ervaren. De afgelopen tijd gebruikte ze vaak momenten tijdens haar perstour om kritiek te leveren op Trumps beleid en uitspraken.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.