Amerika

Veerdienst Rusland en Noord-Korea wekt woede

17 oktober 2017

Na een pauze van twee maanden vaart er sinds deze week opnieuw een veerboot tussen Rusland en Noord-Korea. Het Witte Huis is daar op zijn zachtst gezegd niet blij mee.

Katina Adams, een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, zei maandag dat Washington verwacht dat elk lid van de Verenigde Naties, en dus ook Rusland, zich moet houden aan de sancties die zijn getroffen tegen dictator Kim Jong-un vanwege de nucleaire dreiging en het raketprogramma. Het Kremlin is net als de Verenigde Staten gekant tegen atoomproeven en rakettesten, maar staat niet achter de Amerikaanse pogingen om Noord-Korea economisch volledig af te sluiten.

Alleen goederen en bemanning aan boord

De algemeen directeur van de rederij die de veerdienst tussen Vladivostok en het het internationaal geïsoleerde buurland onderhoudt, heeft maandag tegen persbureau RIA bevestigd dat er na een onderbreking van twee maanden weer een boot is vertrokken. Vladimir Baranov vertelde dat de onder Noord-Koreaanse vlag varende Mangyonbong de belangrijkste Russische haven in het verre oosten heeft verlaten en op weg is naar Rasŏn, een kuststad in het noorden van het streng communistisch bestuurde land.

Er zijn alleen goederen en bemanning aan boord, geen passagiers. De lijndienst, bedoeld voor vrachtvervoer en transport van vooral Chinese toeristen, begon in mei. Daar kwam in augustus een abrupt einde aan omdat de havenautoriteiten van Vladivostok niet betaald kregen.

Nieuwe sancties EU

De Europese Unie (EU) kondigde maandag nieuwe sancties af tegen Noord-Korea in reactie op de recente nucleaire tests en raketproeven. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken willen hiermee de druk op Pyongyang verder opvoeren, vanwege de dreiging voor de internationale vrede en stabiliteit. Per direct geldt een totaalverbod op EU-investeringen in Noord-Korea en op de verkoop van ruwe olie en aardolieproducten. Noord-Koreaanse werknemers in de EU mogen nog maximaal 5.000 euro naar hun thuisland overmaken.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-unEU: geen enkele investering meer in Noord-Korea

Werkvergunningen worden niet meer verlengd. ‘Brussel’ bevriest verder de financiële tegoeden in de EU van nog eens drie mensen en zes organisaties uit Noord-Korea. De spanningen tussen de Verenigde Staten en Zuid-Korea enerzijds en Noord-Korea anderzijds zijn nog altijd niet verminderd. Afgevaardigden van kim Jong-un willen niet praten met hun Zuid-Koreaanse collega’s. Beide landen zijn momenteel vertegenwoordigd op een bijeenkomst in Rusland.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.