Gevecht om het land: van wie is Amerika?

20 oktober 2017Leestijd: 3 minuten
Monument Valley in de westelijke staat Utah

De overheid en haar grondbezit; het blijkt een steen des aanstoots voor veel Amerikanen in de Westelijke staten. In Nevada en Utah, waar meer dan de helft van de grond in handen is van de federale overheid, ergert een groot deel van de Amerikanen zich aan de bemoeienis vanuit Washington D.C.

Deze uitgestrekte gebieden worden volgens tegenstanders van de Amerikaanse federale overheid niet voldoende benut. Het gaat om liefst 47 procent van al het land in het westelijke deel van de verenigde Staten. In de staten Oregon, Utah en Nevada bezit de landelijke overheid zelfs meer dan de helft van al het grondgebied.

Grond in bezit en beheer van de federale overheid
Grond in bezit en beheer van de federale overheid (bron: The New York Times)

De stukken land kunnen waardevolle grondstoffen bevatten, bedrijven kunnen zich er vestigen en het land kan aantrekkelijk zijn voor de agrarische sector. Deze voordelen kunnen volgens de actievoerders tegen de federale overheid leiden tot een opleving van de lokale economie. Veehouders, klagen zij, moeten bijvoorbeeld nu nog betalen wanneer zij vee laten grazen op federaal land. Daarnaast zijn de voorzieningen volgens deze ‘Anti-federalisten’ slecht vanwege allerlei restricties, die niet gelden voor  land in particulier bezit.

Cruciaal voor de identiteit van deze staten.

Toch kan de toekomst van deze staten drastisch veranderen als Washington ervoor kiest deze gebieden over te dragen aan de staat zelf. Vaak zijn het nationale parken, jacht-, wildlife- of recreatiegebieden en is toerisme hier van groot belang. De omgeving en de uitgestrekte vlaktes worden gezien als cruciaal voor de identiteit van deze staten. Niet alle bewoners zien dit graag veranderen. Want wanneer deze grond in handen komt van particulieren, zullen volgende generaties Amerikanen datgene kunnen verliezen wat vroeger kenmerkend was voor hun staat.

Intussen blijkt de overdracht van deze gebieden, van federaal bezit naar particulier bezit, niet eenvoudig te zijn. Uit onderzoeken blijkt dat de staten niet genoeg financiële middelen hebben om de administratieve kosten te dekken.

Als het aan de Democraten ligt, blijven de gebieden in handen van de federale overheid. President Donald Trump heeft nog geen duidelijke oplossing voor de kwestie. Volgens opinieblad The New Yorker zei de Republikeinse president dat hij tegen het idee was om de gebieden uit handen te geven. ‘Het idee staat me niet aan,’ aldus Trump.

Bemoeienis is ‘absurd’

Zeven maanden na deze uitspraak oefent de Republikeinse partij druk uit op het Congres om in te stemmen met een nieuwe wet die ervoor zorgt dat het land aan de staten zou worden overgedragen, omdat de bemoeienis van Washington D.C. absurd is. Trump was aanvankelijk dus tegen, maar veranderde van mening vanwege zijn interesse in energieontwikkeling en het delven van grondstoffen in de gebieden.

Zo betuigde Trump steun aan een protestactie waarbij geweigerd werd geld te betalen aan de federale overheid voor het gebruik maken van deze gebieden. Of de overdracht echt zal plaatsvinden blijft afwachten, maar het zal zeker leiden tot grote veranderingen in het westen van de Verenigde Staten.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!