Noord-Korea

Poetin: ‘Amerika zit fout, conflict Noord-Korea kan elk moment losbarsten’

01 september 2017

Noord-Korea schoot deze week een raket over Japan heen, waardoor een diplomatieke oplossing verder weg lijkt dan ooit. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump is de tijd van praten echt voorbij. Zijn Russische collega Vladimir Poetin vindt dit geen goede strategie.

‘Provocaties, druk, krijgszuchtige en agressieve retoriek, het is allemaal een doodlopende weg,’ zegt Poetin op de Kremlin-website.

Japan furieus op raket Noord-Korea

Poetin zegt de voorkeur te geven aan onderhandelingen met het Noord-Koreaanse regime. ‘Het is essentieel om de problemen in de regio op te lossen door rechtstreekse onderhandelingen, waarin alle partijen (Japan, Amerika, China, Noord- en Zuid-Korea, en Rusland – red.) zijn vertegenwoordigd, zonder voorwaarden vooraf,’ schrijft de Russische president. Amerika maakt volgens hem een fout door de druk op Kim Jong-un zo op te voeren. Rusland is een buurland van Noord-Korea, met (over land) een gemeenschappelijke grens van 16 kilometer.

Noord-Korea al 67 jaar in oorlog met Zuid-Korea. Lees over de geschiedenis hier >

De Noord-Koreanen vuurden deze week een raket af die over Japan heen vloog en daarna, in drie stukken, in de Stille Oceaan belandde. Japan reageerde furieus op deze schending van het luchtruim, maar een vergelding bleef uit. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un liet niet snel daarna weten nog meer raketlanceringen te zullen doen en bedreigde andermaal het eiland Guam, dat tot het Amerikaanse grondgebied behoort.

Op Twitter rekende Donald Trump af met het Noord-Koreabeleid van zijn voorgangers. ‘We hebben met ze gepraat, en we hebben ons 25 jaar laten afpersen. Praten helpt niet!’ Een dag eerder verklaarde de Amerikaanse president dat alle opties op tafel lagen.

Franse minister: zeer ernstige situatie

Ook in Europa worden de zorgen groter over de dreiging die van Noord-Korea uitgaat. De Europese Unie hulde zich in de crisis tot dusver voornamelijk in stilzwijgen, maar vandaag zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken op de Franse radio dat Pyongyang binnenkort in staat is om ook Europa te bereiken met zijn langeafstandsraketten.

Volgens Jean-Yves Le Drian moet China – de belangrijkste handelspartner van Kim – veel meer doen om de Noord-Koreaanse agressie in te dammen. ‘We hebben te maken met een zeer ernstige situatie,’ zegt Le Drian. ‘Binnen de kortste keren heeft Noord-Korea de beschikking over raketten die nucleaire kernkoppen kunnen dragen. Binnen een paar maanden wordt dit realiteit.’

De Franse minister van Buitenlandse Zaken vindt dat Noord-Korea nu echt het diplomatieke pad moet opzoeken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.