Noord-Korea

‘Vanaf nu mag Noord-Korea Amerikaanse jets neerhalen’

25 september 2017

Er lijkt geen einde te komen aan de wederzijdse dreigementen tussen Amerika en Noord-Korea. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un gooide maandag weer olie op het vuur door te dreigen Amerikaanse bommenwerpers neer te halen van.

Kim zelf hult zich in stilzwijgen, maar het vuile werk wordt opgeknapt door Ri Yong-ho, de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, die in New York is voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

‘Volste recht om Amerikaanse jets neer te halen’

Hij kwam vandaag met een onverwachte verklaring. Volgens Ri zijn het de Verenigde Staten die de oorlog hebben verklaard aan zijn land. ‘Noord-Korea heeft vanaf nu het volste recht Amerikaanse strategische bommenwerpers neer te halen en andere tegenmaatregelen te nemen, ook buiten de eigen territoriale gebieden,’ aldus de hoogste diplomaat van het regime.

Tegen Amerikaanse verslaggevers zei Ri dat ‘het Noord-Koreaanse leiderschap alle mogelijke opties op tafel heeft liggen’. De recente uitlatingen zijn een reactie op een tweet van de Amerikaanse president Donald Trump, dit weekeinde.

Trump predikt totale vernietiging

Daarin haalde Trump nog maar eens uit naar Little Rocketman, zoals hij Kim Jong-un de laatste tijd aanduidt. ‘Net heb ik de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken gehoord. Als zijn woorden in overeenstemming zijn met de gedachten van Little Rocketman (Kim, red.) dan zullen zij er niet lang meer zitten!’ Eerder sprak Trump van de ‘totale vernietiging‘ van Noord-Korea, als dat land zich iets in het hoofd zou halen.

Afgelopen weekeinde zei minister Ri bij de Verenigde Naties dat ‘Donald Trump Noord-Korea geen andere keus laat dan raketten te ontwikkelen waarmee het doelen op het Amerikaanse vasteland kan raken.’ De Amerikaanse president is in de Noord-Koreaanse retoriek ‘een geestelijk gestoorde man vol grootheidswaan, die met zijn handen aan de nucleaire knop zit’.

Trump: Kim en zijn minister maken het niet lang meer

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.