Koreacrisis

Kim Jong-un: ‘Ons doel is bijna bereikt’

16 september 2017

Noord-Korea beschikt bijna over een nucleair arsenaal. Dat laat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zaterdag weten. De Noord-Koreaanse regering laat zijn plannen doorschemeren: Pyongyang moet in een machtsevenwicht met Washington komen.

Als Noord-Korea over kernwapens beschikt die Amerika kunnen raken, is de crisis compleet. Voor Amerika is het dan onmogelijk om militair in te grijpen zonder daar zelf repercussies van te ondervinden. Noord-Korea kan dan namelijk vernietigend terugslaan.

In augustus sprak Elsevier Weekblad met hoogleraar Koreastudies Remco Breuker. Breuker schetst een somber beeld: ‘De kans op oorlog Noord-Korea is groter dan ooit’

Machtsevenwicht

‘Het einddoel is om een machtsevenwicht met de Verenigde Staten te krijgen,’ zegt Kim Jong-un tegen staatspersbureau KCNA, ‘en er voor te zorgen dat de Amerikaanse leiders niet eens meer durven overwegen om militair in te grijpen tegen de democratische Koreaanse volksrepubliek.’

Vrijdag lanceerde Noord-Korea opnieuw een middellangeafstandsraket over buurland Japan heen. De raket belandde in de Grote Oceaan. Japanners werden via het luchtalarm opgeroepen de schuilkelders in te gaan. Volgens Kim Jong-un was de test een groot succes, en bevestigt de test de nucleaire capaciteiten van het land. ‘Dat ondanks de sancties en de blokkades van de Verenigde Naties,’ pocht Kim Jong-un.

Spoedzitting Veiligheidsraad

De VN Veiligheidsraad kwam gisteren in een spoedzitting bijeen. De Veiligheidsraad eist dat Noord-Korea stopt met het ontwikkelen van nucleaire wapens, maar vooralsnog wordt daar in Pyongyang weinig gehoor aan gegeven.

De Amerikaanse veiligheidsadviseur Herbert McMaster reageerde gisteren op de test. ‘Voor diegenen die denken dat er geen militaire oplossing is – die is er wel.’ Binnen de Veiligheidsraad is er onenigheid over de aanpak. China vindt dat de Verenigde Staten zich contraproductief opstellen, en dringt aan op onderhandelingen met Noord-Korea. ‘Dreigementen werken niet.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.