#Actueel

Clinton smeekt ambtenaren niet ‘weg te lopen’ bij Trump

19 september 2017Leestijd: 3 minuten

Bij de opening van haar boekentour smeekt Hillary Clinton Amerikaanse ambtenaren om geen ontslag te nemen onder de regering van president Donald Trump. ‘Houd vol, houd vol, want het tij moet keren.’

Ambtenaren die zich niet kunnen vinden in het beleid van Trump, moeten hun baan behouden, voor zover dat kan, zegt Clinton.

Congres heroveren

Na het einde van het tijdperk van president Barack Obama hebben veel ambtenaren ontslag genomen, zegt Clinton, maar de kwestie Noord-Korea is volgens haar een goed voorbeeld waarom hun expertise nodig is in Washington. ‘Op een gegeven moment hebben ze jullie nodig, en heeft het land jullie nodig. En ik hoop dat jullie er dan nog zijn.’

Ze hekelt de ‘blindheid, en zelfs verachting, bij velen binnen de regering voor de capaciteiten van ambtenaren, wat ze tot nu toe hebben bereikt, en het advies dat ze kunnen geven’. Ze voegde er nog aan toe dat ‘als de Democraten delen van het Congres kunnen heroveren in 2018, jullie weer mensen zullen hebben om mee te praten’.

De voormalige presidentskandidaat sprak bij een evenement in Washington ter promotie van haar nieuwe boek What Happened. Het boek, dat vorige week uitkwam, gaat voornamelijk over haar verkiezingscampagne in 2016, en andere delen van haar leven.

Pure walging

Eerder lichtte Clinton bij de Amerikaanse zender MSNBC een tipje van de sluier op over het boek, en over haar mening over Trump. Ze sprak dramatische woorden over haar verlies van Trump: ‘Het was niet makkelijk om dit (haar boek, red.) te schrijven. Elke dag als presidentskandidaat wist ik dat miljoenen mensen op mij rekenden, en kon ik het niet verdragen als ik hen zou teleurstellen. Maar dat heb ik toch gedaan. Ik heb mijn taak niet kunnen volbrengen, en moet daar voor de rest van mijn leven mee verder.’

Over Trump als persoon voelt ze niets anders dan pure walging. In haar nieuwe boek bekent ze dat ze ‘de rillingen’ van hem kreeg, en dat ze hem een ‘creep’ vindt. Ze beschrijft onder meer dat hij haar tijdens een debat in oktober in St. Louis op een hinderlijke manier volgde, elke keer net te dichtbij kwam en in haar nek hijgde.

Het debat was twee dagen nadat Trumps beruchte ‘Grab ‘em bij the pussy’-uitspraak bekend werd gemaakt, en dat gaf Hillary Clinton een ongemakkelijk gevoel.

‘Het was het tweede debat, en Donald Trump stond daar als een schaduw achter me. Twee dagen ervoor had de hele wereld te horen gekregen hoe hij pochte over het betasten van vrouwen. En nu stonden we daar op een klein podium, en waar ik ook ging, hij bleef me volgen, bleef me aankijken en rare gezichten trekken. Het was zo enorm ongemakkelijk. Hij stond letterlijk te hijgen in mijn nek. Hij gaf me de rillingen,’ aldus Clinton.

Ze vraagt zich af of ze niet gewoon had moeten zeggen: ‘Rot op, engerd.’ Dat deed ze uiteindelijk niet, naar eigen zeggen vanwege haar ‘ruime ervaring’ met moeilijke mannen.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.