Spanningen

Tillerson: ‘Relatie met Rusland niet voorgoed beschadigd’

07 augustus 2017

De groeiende verschillen tussen Rusland en de Verenigde Staten kunnen nog worden overbrugd. Dat zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson, nadat hij collega Sergej Lavrov de waarheid heeft verteld over de Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Dat zegt Tillerson op een diplomatieke top in de Filipijnse hoofdstad Manilla. De betrekkingen tussen Amerika en Rusland zijn gespannen, maar Tillerson is niet pessimistisch.

‘We moeten op zoek naar gemeenschappelijke doelen waar we kunnen samenwerken… En op punten waar we van mening verschillen, moeten we op zoek naar manieren om die bespreekbaar te maken.’ Lavrov liet zondag weten dat hij denkt dat de Verenigde Staten de dialoog willen voortzetten, ondanks de aanhoudende spanningen. Dat meldt persbureau Reuters.

Gevechten in Oekraïne

Volgens Tillerson is Rusland bereid om de gesprekken over het conflict in Oekraïne te hervatten. In 2015 werd er weliswaar een staakt-het-vuren afgekondigd, het zogeheten akkoord van Minsk, maar dat wordt nog steeds geregeld geschonden.

In Manilla zijn 26 ministers van Buitenlandse Zaken aanwezig om te overleggen over de crisis met Noord-Korea. Ook minister Lavrov doet mee aan dit overleg voor landen binnen de Oost-Aziatische invloedssfeer. Afgelopen weekeinde werd bekend dat Noord-Korea nieuwe sancties krijgt opgelegd van de VN-Veiligheidsraad.

André Gerrits, hoogleraar international studies aan de Universiteit Leiden over het diplomatieke steekspel: ‘Poetin heeft zich vergist in de Amerikaanse politiek.’ 

Sancties over en weer

De diplomatieke betrekkingen tussen Rusland en Amerika zijn niet goed. Vorige week ondertekende de Amerikaanse president Donald Trump nieuwe sancties tegen de Russen. De sancties werden ingesteld omdat de Russen de Amerikaanse presidentsverkiezingen probeerden te beïnvloeden.

Kort voor het aankondigen van de sancties liet zijn Russische collega Vladimir Poetin weten dat 755 Amerikaanse diplomaten kunnen vertrekken uit Moskou. Van de diplomatieke personeelsleden wordt verlangd dat ze voor 1 september weg zijn uit Rusland.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.