Noord-Korea

Na raketproef dreigt Kim: ‘Dit is slechts de eerste stap’

30 augustus 2017Leestijd: 2 minuten

Na de meest recente raketproef van Noord-Korea, waarbij een raket over Japan heen vloog, hebben de Amerikanen niet aangedrongen op nieuwe sancties tegen het land. Zij volstaan met een verklaring waarin de lancering wordt veroordeeld.

In de verklaring worden alle landen van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) wel opgeroepen om de bestaande strafmaatregelen ‘strikt, volledig en met spoed’ toe te passen.

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un kwam vervolgens weer dreigend uit de hoek: er zullen nog meer rakettesten volgen. ‘Dit is slechts de eerste stap,’ liet hij weten volgens het Noord-Koreaanse KCNA. 

Rusland en China

In tegenstelling tot een resolutie, is een verklaring niet bindend. De VN-Veiligheidsraad kwam eerder deze maand wel tot overeenstemming over nieuwe sancties, nadat het regime van Kim Jong-un in juli twee langeafstandsraketten had getest.

Nu zouden de landen Rusland en China, die in de Veiligheidsraad vetorecht hebben, alleen tot nieuwe sancties willen overgaan als Noord-Korea weer experimenteert met een langeafstandsraket of een kernproef houdt.

Gealarmeerde reacties

De raket die dinsdag over Japan heen vloog, was volgens experts een middellangeafstandsraket van het type Hwasong-12. De raket legde een afstand af van 2.700 kilometer en bereikte een hoogte van 550 kilometer.

Hij vloog rechtstreeks over het eiland Hokkaido, waar de bevolking via stadsluidsprekers en sms-berichten was gevraagd om dekking te zoeken. Ook werd het openbaar vervoer tijdelijk stilgelegd. Maar de raket vloog over het eiland heen en brak vervolgens in drie stukken.

De Japanse premier Shinzo Abe en de Amerikaanse president Donald Trump reageerden gealarmeerd op de nieuwe rakettest. ‘Een roekeloze actie’ en een ‘serieuze dreiging voor ons land’ noemde Abe het, terwijl Trump aangaf dat ‘alle opties nu openliggen’ wat betreft Noord-Korea. De afgelopen weken liepen de spanningen in de regio al flink op. Trump en het Noord-Koreaanse regime sloegen oorlogstaal uit.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.